001.jpg

Протягом минулого року у Сумах зафіксували 206 випадків вчинення домашнього насильства по відношенню до 165 осіб.

У департаменті соціального захисту повідомляють, що це на 60 осіб (57,1%) більше, ніж у 2017 році (105). Разом із тим збільшення кількості випадків домашнього насильства не можна вважати суто негативним фактом, це є також і свідченням підвищення рівня довіри та обізнаності сумчан щодо можливостей отримати допомогу та підтримку.

Проте городянам нагадують, що у разі виникнення ситуації, коли вчиняється домашнє насильство, необхідно в першу чергу звертатися до Сумського відділу поліції.

Дільничні офіцери поліції під час виїзду за місцем виникнення конфлікту визначать необхідність у зверненні щодо отримання медичної допомоги, встановлять загрозу повторення ситуації насильства в сім'ї. Психологічну допомогу можна отримати в Сумському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також під час звернення на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства (за номером 116 123) або до Служби «Телефон довіри» при суїцидологічному центрі міської клінічної лікарні № 5 (тел. 33-40-50), бо найчастіше зменшенню конфліктних ситуацій сприяє коригування моделі поведінки в родині з урахуванням певних рис характерів.

Юридичну допомогу постраждалі від домашнього насильства мають змогу безкоштовно отримати в Сумському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Покровська площа, 9, тел.: 66-51-08, 0-800-213103).

Перебування в одному помешканні з кривдником становить потенційну загрозу для постраждалого. Аби її уникнути можна скористатись послугою тимчасового перебування в Сумському обласному центрі соціально-психологічної допомоги (вул. Іллінська, буд 51Г).

За результатами аналізу обставин вчинення домашнього насильства з’ясовано, що в 85,9% випадків правопорушники під час його скоєння перебували в стані алкогольного сп’яніння, більшість з них не мали постійної роботи та можливості фінансово забезпечити себе, тим більше придбати окреме житло.

Разом із тим, домашнє насильство відбувається і в досить благополучних сім’ях. Так, в 97,6% випадків домашнього насильства у постраждалих не зафіксовано тілесних ушкоджень, здебільшого використовуються образи, погрози та приниження. Враховуючи наявність ознак психологічного насильства, виникають складнощі у визначенні особи правопорушника та особи потерпілої від насильства, кожен з учасників суперечки вважає себе постраждалою стороною.

Слід звернути увагу на те, що 81% постраждалих від домашнього насильства – жінки.

У 35,9% випадків домашнього насильства допущено чоловіками по відношенню до дружин, в тому числі колишніми та цивільними чоловіками, 32% – синами по відношенню до матерів, 3,9% випадків – батьками до доньок, 2,9% – братами до сестер.