0012.jpg

У Сумах в останні кілька тижнів спостерігалось зростання захворюваності на ГРВІ і грип.

Про поточну ситуацію, профілактику та лікування цих захворювань під час брифінгу розповіли заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, в. о начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, міський позаштатний інфекціоніст Світлана ГРИЩЕНКО та міський дитячий позаштатний інфекціоніст Марина КОРНІЄНКО.

Заступник міського голови Максим Галицький повідомив, що в останні кілька тижнів серед жителів Сум спостерігалось зростання захворюваності на ГРВІ. Разом із тим, у період із 22 по 28 грудня ситуація дещо стабілізувалась: зареєстрували майже 2400 випадків захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип, що на 9,1% (240 випадків) менше, ніж тиждень до того.

Серед тих, хто захворів, 54,4% складали діти (1280 осіб), що характерно для епідемічного сезону. Школярів і дошкільнят серед хворих майже порівну. У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність серед дитячого населення зменшилась на 13,2%.

Інтенсивний показник захворюваності склав 878,3 на 10 тисяч населення, що на вище за цілорічний порогів рівень на 23,2%. Станом на 28 грудня спостерігалось коливання показника між середнім і високим рівнем інтенсивності епідемічної активності грипу та ГРВІ.

Протягом останніх семи днів ушпиталили 142 хворих (121 дитина). За даними лабораторних досліджень зареєстрували 17 випадків захворювання на грип і грипоподібні захворювання.

Як розповіла в. о начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко, у період підготовки до можливого ускладнення ситуації спільно з міськрайонним відділом обласного лабораторного центру розроблений затверджений «Комплексний план заходів з профілактики грипу та інших гострих респіраторних інфекцій та боротьба з ними в м. Суми у епідемічному сезоні 2018-2019 років». Основною госпітальною базою для дорослих визначили інфекційне відділення міської клінічної лікарні № 4, дітей – інфекційне відділення дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди. Також передбачили в разі необхідності виділення додаткових ліжок для стаціонарного лікування перепрофілювання ліжок інших відділень. І вже 14 грудня у міській дитячій клінічній лікарні Святої Зінаїди перепрофілювали на інфекційні 30 дерматологічних ліжок, а 24 грудня – 30 оталарингологічних – надання допомоги по цих профілях, запевнила Олена Чумаченко, це не зашкодило. У разі потреби хворих сумчан госпіталізовують до обласної інфекційної лікарні.

Вагітних жінок, роділь та породіль лікують в обласному перинатальному центрі.

Лікувально-профілактичні заклади міста забезпечені в достатній кількості препаратами для надання невідкладної допомоги та засобами індивідуального захисту.

У зв’язку зі збільшення захворюваності на ГРВІ та грип у лікарнях і поліклініках запроваджено масковий режим та деякі обмежувальні заходи в стаціонарних відділеннях.

Найефективнішим засобом профілактики грипу, наголосили медики, є вакцинація. Оптимальний час для щеплення – початок осені. Разом із тим щепитись можна й упродовж усього сезону грипу. В аптеках Сум нині наявні вакцини Ваксігрип тетра та Джісі флю вартістю від 280 до 350 гривень. Пройти вакцинацію можна в амбулаторії у лікаря, з яким уклали декларацію, а також до кінця року і за місцем проживання. Щеплення проводиться лише після огляду лікаря.

Міський дитячий позаштатний інфекціоніст Марина Корнієнко закликала містян не забувати і про прості правила: провітрювання приміщень, вологе прибирання, миття рук, уникнення скупчень людей. А при найменшій підозрі на хворобу у дітей, особливо віком до півроку, у яких ознаки хвороби не настільки яскраво виражені, одразу звертатись до лікаря.

Так само міський позаштатний інфекціоніст Світлана Грищенко порадила чинити й у випадку захворювання дорослих – це допоможе уникнути ускладень, якими саме небезпечний грип.