0010.jpg

У рамках проведення Всеукраїнського тижня права в бібліотеках міської централізованої бібліотечної системи провели ряд заходів.

Всі проведені заходи були об’єднані правовою тематикою, що мало на меті сприяти підвищенню рівня правової культури читачів бібліотеки, інформованості молоді про їхні конституційні права та обов’язки, можливості їх реалізації та захисту.

Так, у бібліотеці-філії № 8 провели тренінг правової культури «Мої права в моїй державі» з учнями 8-х класів школи № 15. Провідний бібліотекар Надія ТЕЛЬНА розкрила зміст понять «права» та «обов’язки», ознайомила з документами, що захищають права дитини: Декларацією прав дитини, Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України, Законом України «Про охорону дитинства» тощо. Ще школярі переглянули відеоролики «Історія права» та «Права дітей в Україні». Найбільше дітей зацікавила гра-вікторина «Чи знаю я свої права?», під час якої розглядались ситуації порушення прав казкових героїв та підтвердження їх відповідними статтями Конституції України.

У бібліотеці-філії № 16 оформлена виставка-інформація «Я маю право знати» з літературою представленою на виставці знайомили користувачів. Проведений відео-урок «Обережно! Торгівля людьми». А також була проведена інформаційна година «Сім'я без насильства». Присутні переглянули відеоролик «Стоп насиллю в сім'ї!». На захід завітали представники головного територіального управління юстиції в Сумській області, які роздали присутнім буклети і надали необхідну інформацію.

У центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка оформлена книжкова виставка «Наші права у мандрівку життя», на якій представлені новинки правознавчих видань із фонду бібліотеки. Ці видання сприятимуть поглибленню правових знань та формуванню правової культури читачів.

Міський центр з надання безоплатної правової допомоги в усіх бібліотеках міської централізованої бібліотечної системи провів безкоштовні консультації спеціалістів. Своїм правом на безоплатну правову допомогу під час проведення консультацій скористались 89 осіб.

У бібліотеці-філії № 2 проведено просвітницький тренінг «Скажи «Ні!» насильству» для учнів 9-Б класу школи № 6. На заході йшла мова про насильство в суспільстві, в сім’ї, в дитячому та молодіжному оточенні. Під час тренінгових вправ учні розглянули ситуації впливу насильства на людину та знаходили шляхи їх вирішення, вчилися керуватися своїми емоціями, знаходили засоби уникнення насильства та куди треба звертатися по допомогу у випадку проявів насильства у сім’ї, пограли в правову гру «Міф чи реальність».

Крім того, в бібліотеці-філії № 7 на тему поліцейського застереження «Межу закону не переступи» відбулася змістовна розмова із інспектором патрульної поліції Оксаною КРАСОВСЬКОЮ.

Також працівниками бібліотеки-філії № 3 ім. О. П. Столбіна в рамках Всеукраїнського тижня права зі студентами Сумського кооперативного технікуму провели юридичний лікбез «Запитання Феміди». Його тематика сприяла підвищенню рівня правової культури сучасної молоді, інформованості про конституційні права та обов'язки, можливості їх реалізації та змісту.