0012.jpg

Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating повідомило про підтвердження кредитного рейтингу Сум на рівні uaА- з прогнозом «стабільний», а також рейтингу інвестиційної привабливості на рівні invА-.

Такі рівні рейтингів відображають високу інвестиційну привабливість та спроможність міста розраховуватися за своїми зобов'язаннями. «Стабільний» прогноз, з найбільш високою часткою ймовірності, передбачає незмінність рейтингу на горизонті 12 місяців.

Підтвердження рейтингів зумовлено збереженням позитивної динаміки ключових показників соціально-економічного розвитку та бюджету, помірною диверсифікацією господарського комплексу міста, розвитком інфраструктури. Вплив негативних чинників на інвестиційну привабливість та фінансову спроможність міста є обмеженим, незважаючи на введення на території області правового режиму воєнного стану, а також збереження складної ситуації в економіці країни.

Рівні рейтингів підтримуються значенням міста, як регіонального центру, низьким прямим та консолідованим борговим навантаженням на дохідну частину бюджету, тривалим зростанням обсягів надходжень до місцевого бюджету майже за всіма основними статтями, а також достатнім рівнем бюджетної забезпеченості – обсяг доходів бюджету (без урахування трансфертів) в розрахунку на одного мешканця перевищує середні показники по місцевих бюджетах та показники більшості міст України. Разом з тим, у міста є потреба у залученні додаткового фінансування, в тому числі на відновлення об’єктів міської інфраструктури та житлово-комунального господарства, а його господарський комплекс та бюджет є чутливим до економічних ризиків.

«Сумська міська рада значну увагу приділяє саме поліпшенню інвестиційного клімату, інформованості бізнесу та впровадженню проектів, які приваблять інвесторів, серед яких створення Індустріального парку «Суми», – прокоментувала результати оновлення рейтингів директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА.

Сім ключових показників економіки міста Суми за І півріччя 2018 року:

  • обсяг реалізації промислової продукції проти відповідного періоду 2017 року зріс на 11,4 % – до 11 млрд гривень. У розрахунку на одну особу показник складає 41,3 тис. грн., та у 1,4 раза перевищує відповідне значення по країні;
  • роздрібний товарооборот зріс у відносних цінах на 20,3% до 2,92 млрд грн., та у перерахунку на одного мешканця є на 51% вищим, ніж у середньому по Україні;
  • зовнішньоторговельний оборот збільшився на 19,9% до 339,4 млн дол. США за рахунок експорту та імпорту товарів, що зросли на 13,9% та 25,8% відповідно;
  • міський бюджет виконано з профіцитом у сумі 64,4 млн грн.;
  • доходи бюджету міста в порівнянні з І півріччям 2017 року збільшились на 27,9% – до 1,87 млрд грн., з них власні доходи міста – на 23,5% до 0,83 млрд грн.;
  • на видатки розвитку (капітальні видатки) спрямовано з міського бюджету кошти в сумі 158 млн грн, що загалом відповідає обсягу такого фінансування за відповідний період 2017 року;
  • як і в попередні роки міський бюджет є бюджетом-донором – перераховано до державного бюджету реверсну дотацію в сумі 43,6 млн гривень.

Директор муніципального департаменту рейтингового агентства IBI-Rating, Дмитро ЗАДЕСЕНЕЦЬ зазначив: «Позитивно на розвиток інвестиційного потенціалу міста Суми впливає наявність потужного промислового комплексу, диверсифікація економіки міста, а також можливість її подальшого зростання за рахунок внутрішнього попиту і експортних замовлень, наявності необхідних ресурсів».

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від міста, у тому числі: показники соціально-економічного розвитку, статистичні дані, казначейська звітність, програмні матеріали, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.