006.jpg

У Сумському вищому професійному училищі будівництва та автотранспорту відбулася акція, присвячена Всесвітньому дню солідарності з ВІЛ-позитивними людьми.

Організували захід Сумський обласний Центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом та «Клініка, дружня до молоді» міської дитячої лікарні Святої Зінаїди.

Волонтер «Клініки, дружньої до молоді» ознайомила студентів з основними принципами роботи «Клініки, дружньої до молоді» дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди.

Лікар Сумського обласного центру профілактики з ВІЛ/СНІДом Юлія ЛУГОВСЬКА озвучила ситуація в Сумській області щодо інфікування на ВІЛ та проведені особисті бесіди та відповіді на запитання студентів.

Завідувачка «Клініки, дружньої до молоді» Владлена КОНЦЕВИЧ провела групове дотестове консультування, озвучила шляхи передачі ВІЛ та розповіла про засоби захисту та наголосила, що назва Всесвітнього дня Солідарність з ВІЛ-позитивними.

Активіст і пастор Василь МАЦУЄВ звернувся до молоді з закликом не починати вживати будь-які наркотики, бо немає легких наркотиків і межа може бути дуже тонкою. Лише сила волі та характеру вчасно сказати «Ні» може врятувати життя. Наркоманія, захворюваність на СНІД та інфекції, що передаються статевим шляхом – усе це соціальні проблеми. І, як правило, одна проблема часто веде за собою іншу. Василь Мацуєв, як колишній соціальний працівник ВІЛ-сервісної організації, розповів про можливість скористатися ліками, які можуть знизити кількість вірусу в організмі до незначних рівнів. Люди зі зниженим рівнем ВІЛ є важливим чинником в уповільненні епідемії.IMG 20181203 092342 056

Голова ГО «Соціальна організація студентів» Юлія ТАРАСЕНКО-БАЛАНДІНА розповіла про фестиваль документального кіно про права людини «Docudays UA» та наголосила, що тема цьогорічного фестивалю має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаними з поняттями рівності. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити як сповідувати практики рівності в нашому повсякденному житті.

Кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві.

Студенти переглянули документальний фільм про реальне життя людини з ВІЛ з метою мотивування пройти тест.

Всі охочі пройшли безкоштовно та анонімно тест на ВІЛ та отримали результат через 15 хвилин. Всі студенти були охоплені якісним дотестовим та післятестовим консультуванням сертифікованими фахівцями.

Протестовано 12 осіб, усі результати негативні. Вони можуть бути спокійними, що нікого не поставили під загрозу, тож будуть приймати правильні рішення і надалі. Для деяких тест на ВІЛ став тим переломним моментом, що спонукатиме стати обережнішим, по-новому подивитись на ризики та не забувати про профілактику.

Після завершення зустрічей молодь отримала засоби контрацепції та методичну літературу.

Довідково