004.jpg

Зранку міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила рішення поки не відновлювати заняття у школах, дитячих садках і закладах професійно-технічної освіти обласного центру.

Карантин триватиме до 30 січня включно. Його продовжили, зважаючи на складну ситуацію із захворюваністю на ГРВІ та грип. Відповідну пропозицію міського голови одноголосно підтримали всі члени комісії. Попередньо лише визначились, до якого саме часу встановлювати заборону на роботу навчально-виховних закладів.

В. о. начальника відділу охорони здоров`я Олена ЧУМАЧЕНКО висловила пропозицію, аби продовжити карантин до наступного понеділка включно. Натомість начальник Сумського міського управління Держсанепідслужби Олександр ЧЕРНЯК та начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО висловились за те, аби призупинити навчально-виховний процес до суботи 30 січня включно, а у п`ятницю зібрати міську комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і вирішити, як діяти далі. Олександр Черняк аргументував свою позицію тим, що показники захворюваності впродовж тижня дадуть певне уявлення про те, як розвиватиметься ситуація із захворюваністю далі.

«Враховуючи епідемічну ситуацію та погодні умови, сьогодні, дійсно, є необхідність продовжити карантинні заходи. Ми й надалі вестимемо моніторинг і до п`ятниці внесемо пропозицію, що робити », – зазначив Олександр Черняк.

Головна освітянка Сум на пропозицію продовжити карантин до 1 лютого включно зауважила, що навчальні програми необхідно виконувати і пропущені дні доведеться відпрацьовувати. Окрім того, вже у березні у випускників відбудеться пробне ЗНО, а довга перерва у навчанні не на користь.

«Ми правильно думаємо про зниження показників захворюваності, але треба думати і про навчання», – обґрунтувала свою позицію Антоніна Данильченко.

Відтак, карантин у школах, дитячих садках і закладах професійно-технічної освіти Сум продовжили поки до 30 січня включно. У п`ятницю, 29 січня, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій збереться знову.

За інформацією начальника Сумського міського управління Держсанепідслужби Олександра Черняка, за попередній тиждень зареєстрували 5929 випадків захворювань на ГРВІ та грип, тоді як у міжепідемічний період таких фіксують 1200-1500. Нових хворих реєстрували як напередодні вихідних, так і у суботу та неділю, коли люди, як правило, за медичною допомогою не звертаються: 22 січня – 818 випадків, 23 січня – 470, 24 січня – 124. Серед недужих 60 % і більше – діти. Показник захворюваності становить 219 на 10 тис. населення, при розрахунковому 93,3. Пороговий рівень перевищено на 207,6 %.

«Якщо ситуація стабілізується, це свідчитиме про те,що ми підходимо чи досягли піку. Отже ми вчасно запровадили протиепідемічні заходи», – сказав Олександр Черняк.

1453715650 2

Кількість викликів лікарів додому, повідомила в. о. начальника відділу охорони здоров`я, на вихідних зменшилась, втім, у суботу 409 разів медиків кликали до дітей і 297 разів до дорослих. На амбулаторному прийомі того дня побували 750 містян (325 дітей і 425 дорослих).

«Говорити про те, що кількість хворих значно зменшилась, ми не можемо», – зазначила Олена Чумаченко.

У стаціонарах лікувально-профілактичних закладів. поінформувала вона, нині перебувають 369 містян (208 дорослих і 161 дитина). Серед хворих 193 особи з діагнозом грип та ГРВІ, 176 – із пневмонією. 13 недужих мають тяжкий перебіг. По лікарнях розгорнуті додаткові ліжка для госпіталізації хворих. У суботу ухвалили рішення доправляти пацієнтів міської клінічної лікарні № 4, у котрих діагностували пневмонію, до міської клінічної лікарні № 1, бо в останні три дні таких було понад 20 осіб.

«З госпіталізацією проблем немає. Місця є, сьогодні буде виписка хворих», – запевнила Олена Чумаченко.

Як повідомив начальник Сумського обласного центру з гідрометеорології Олександр ПОНОМАРЬОВ, у найближчі два дні в Сумах та області спостерігатимуться прості метеоролічні умови. Температура повітря вночі становитиме від 100 до 150 морозу, вдень – від 40 до 90 з позначкою мінус. А вже з 28 січня синоптики прогнозують зміну погодних умов: денна та нічна температура сягнуть плюсових позначок, очікується посилення вітру, мокрий сніг, місцями з переходом у дощ.