002.jpg

Під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулось засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

У засіданні комісії також узяли активну участь представники робочої групи обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та відділів державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області.

У ході засідання розглянули актуальні питання щодо стану і перспектив погашення суб’єктами господарювання міста заборгованості із виплати заробітної плати, заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України, у тому числі зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Як поінформував під час засідання начальник управління з питань праці Сумської міської ради Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 листопада прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 226,3 млн грн. мали 18 суб’єктів господарювання міста. При цьому було відмічено, що
196,8 млн грн. або 87,0% заборгованості належало семи економічно активним підприємствам (з них 192,0 млн грн. або 84,8% загальної суми по місту завинило своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 29,4 млн грн. або 12,9% належало семи підприємствам- банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких (26,4 млн грн. або 11,7%) мало ВАТ «Selmi»; 110,5 тис. грн. або 0,1% – чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними. При цьому Анатолій Занченко відмітив, що у порівнянні з 1 жовтня цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилась на 8,7 млн. грн. або на 4%, а кількість підприємств-боржників не зміниласю.
Також він поінформував, що протягом жовтня 2018 року частково (на суму 194,4 тис. грн.) зменшили заборгованість із заробітної плати три підприємства,
а саме: ТОВ «Сумиспортінвест» – на 145,8 тис. грн., ДП «Сумський державний інститут мінеральних добрив і пігментів» – на 7,9 тис. грн., КП «Сумижитло»– на 40,7 тис. грн.

По дев’яти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати протягом поточного року залишається незмінною і становить 2,9 млн грн. або 1,3% загальної суми заборгованості, яка склалась станом на 1 листопада цього року, з них: 2,8 млн. грн. п’яти підприємствах-банкрутах та 110,5 тис. грн. по чотирьох економічно неактивних підприємствах.

При цьому Анатолій Занченко наголосив, що протягом січня-жовтня цього року підприємствами-боржниками усього було виплачено 110,7 млн грн. заборгованої заробітної плати, у тому числі за жовтень – 8157,0 млн гривень.

Одночасно комісією заслухали звіти керівників окремих підприємств-боржників про стан і перспективи погашення заборгованості із заробітної плати.

Також у ході засідання розглянули і ретельно обговорили питання щодо спрямування спільних зусиль Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області, управління у місті Сумах Головного управління ДФС у Сумській області, відділів державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області на забезпечення максимального погашення заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України, зокрема єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, наповнення бюджету Пенсійного фонду.

Як повідомив заступник начальника Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області Андрій ГОРЕВИЙ, за 10 місяців 2018 року на виплату пенсій мешканцям міста було спрямовано майже 2,1 млрд грн., у той час як від платників надійшло менше 1,3 млрд гривень. Одночасно він зауважив, що, оскільки забезпеченість території власними коштами для виплати пенсій становить лише 62% (решта – дотації з бюджету), питання погашення заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України є особливо актуальним. Також Андрій Горевий наголосив, що станом на 1 жовтня цього року заборгованість зі сплати ЄСВ на загальну суму 71,9 млн грн. обліковувалась за 7852 суб’єктами господарювання міста. При цьому поінформував, що з початку року до бюджету Пенсійного фонду було стягнуто 44,2 млн гртвень.

Підбиваючи підсумок засідання комісії, Альона Дмітрєвская наголосила на важливості забезпечення в умовах сьогодення своєчасної виплати заробітної плати, пенсій та інших соціальних виплат, зосередження спільних зусиль усіх присутніх на засіданні комісії органів на усуненні таких негативних явищ, як заборгованість із заробітної плати та заборгованість по платежах до бюджету Пенсійного фонду, а також закликала присутніх до плідної взаємодії.