0010.jpg

У Сумах відбувся «круглий стіл» на тему: «Опіка чи піклування? Правильный вибір в умовах законодавчих змін».

Участь у заході взяли заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, фахівці департаменту соціального захисту населення, керівництво ГО «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Феліцитас», міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», опікуни та піклувальники, а також студенти, які в майбутньому надаватимуть послуги особам з інвалідністю.

Під час зустрічі обговорили систему опіки та піклування в умовах законодавчих змін. Заступник міського голови Альона Дмітрєвская зазначила, що законодавство України змінюється та розвивається до вимог сучасності та демократичного суспільства. Торкнулись такі зміни і законодавчих норм, які врегульовують правовідносини для осіб із інвалідністю в тому числі внаслідок інтелектуальних розладів. Особливістю цих змін є те, що особи з психічними вадами набувають додаткових прав та обов’язків.

«Наша мета сьогодні обговорити всі ці зміни, аби розуміти, як працювати далі, а також знати, на що можна розраховувати з боку держави. Тому дякую всім, хто долучився до цього обговорення і сподіваюся, що наша робота буде плідною», – сказала посадовця.

Потому голова ГО «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» Сергій САПОЖНІКОВ більш детально зупинився на змінах у правозахисті осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень. Серед нововведень Сергій Сапожніков виокремив те, що розгляд заяви про визнання особи недієздатною відбувається за участі особи, щодо якої розглядається справа. При цьому суд може прийняти ухвалу про участь особи в режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, де перебуває особа, якщо відповідна експертиза визначить такий захід як необхідний. Раніше судові засідання відбувались без участі особи, щодо якої розглядалась справа, та без врахування її особистої думки.

Далі присутнім розповіли про Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я на період до 2030 року, систему опіки (зокрема, про правові обмеження), надання психіатричної допомоги в сучасних умовах, а також про принципи комунікації з особами з інтелектуальними порушеннями.

Після доповідей спікерів робота тривала у форматі «запитання-відповіді». Найчастіше лунали запитання саме щодо озвучених нововведень. Та, всі присутні були одностайними в одному – які б зміни не ухвалювались на рівні держави, люди з інвалідністю не повинні відчувати себе покинутими і непотрібними, а навпаки мають відчувати підтримку з боку соціуму, свою важливість і причетність до всього, що відбувається навколо.