004.jpg

Координатори Мережі Інтеркультурних міст України (ICC-UA), взяли участь у семінарі-воркшопі з розробки ICC Стратегії, що відбувся в Павлограді.

У Національній інтеркультурній мережі – шість міст-учасників: Суми, Луцьк, Вінниця, Одеса, Павлоград, Мелітополь. Суми першими увійшли до оновленої мережі два роки тому. За сприяння координатора української мережі ICC експерта Ради Європи Ксенії РУБІКОНДО, зарубіжними експертами було здійснено індекс інтеркультурності кожного з шести українських міст. У результаті проведеного дослідження було підготовлено документ, що містить грунтовний аналіз стартових позицій міста з питань: освіти, розвитку житлових районів та політики сусідства, надання державних послуг, розвитку бізнесу та ринку праці, культурного та громадського життя, міжнародного співробітництва, посередництва та вирішення конфліктів та ін.

Подальший розвиток мережі інтеркультурних міст України передбачає вироблення стратегій інтеркультурного розвитку, що базуватимуться на різноманітті та індивідуальності, особливостях кожного з міст учасників: геополітичних, економічних, етнічних, культурних, демографічних.

У ході семінару Ксенія Рубікондо презентувала кращі світові практики, цілі міст ICC-UA. Представники Мелітополя та Вінниці поділилися власним досвідом у роботі над інтеркультурними стратегіями.

Координатор від Сум директор департаменту комунікацій та Інформаційної політики Антоніна КОХАН розповіла, що застосовуючи загальноприйнятий метод SWOT-аналізу, учасники семінару-воркшопу працювали у командах, визначали сильні та слабкі сторони, обмеження та можливості кожного регіону, перспективні та проблемні питання, фактори внутрішнього та зовнішнього середовища, що стануть вирішальними у плануванні розвитку міста на довгострокову перспективу.

«Суми саме працюють над розробкою Стратегії міста, тому ми задля ефективного розвитку обласного центру маємо спершу вивчити увесь наявний ресурс та потенціал, щоб сповна його використати та врахувати у процесах стратегічного планування», – зазначила Антоніна Кохан.