004.jpg

За прогнозами обласного центру з гідрометеорології 19 січня в Сумах та області зберігатимуться складні погодні умови.

Синоптики прогнозують місцями сильний сніг із хуртовиною, снігові замети, на дорогах ожеледицю, пориви північно-західного вітру 15-20 м/с.

У зв’язку з цим рятувальники просять громадян дотримуватись правил особистої безпеки. Зокрема, обмежити перебування на вулиці (а в разі можливості й узагалі утриматись від виходу), не допускати переохолодження організму. При перших же ознаках обмороження, простудного захворювання, не займатись самолікуванням, а негайно звертатись за кваліфікованою допомогою до лікаря. Наразі на території області діє 641 пункт обігріву, переважно у лікувальних закладах та інших установах, з них 37 – при пожежно-рятувальних підрозділах Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які функціонують у цілодобовому режимі.

Автовласників закликають проявляти максимальну обережність. Не перешкоджати руху снігоочисної та аварійно-рятувальної техніки. Утриматись від поїздок за межі населених пунктів. У разі крайньої потреби поїздки, мати з собою додатковий комплект теплого одягу, ліхтарик, скребок для скла, воскові свічки, сірники, достатній запас харчів, пально-мастильних матеріалів, лопату, батарея мобільного телефона повинна бути заряджена.

Якщо під час руху водій побачить людей, котрі потрапили через негоду в скрутне становище, має негайно викликайте на допомогу Службу порятунку за телефоном 101 або співробітників поліції за телефоном 102.

При користуванні різноманітними засобами опалення слід неухильно дотримуватись правил пожежної безпеки та інструкцій з експлуатації. Варто пам`ятати, що саморобні електричні обігрівачі небезпечні. Не слід вмикати одразу багато електроприладів – це може спровокувати перевантаження електромережі і, як наслідок, виникнення коротких замикань і загорянь.

Налипання снігу та обледеніння ліній електропередач може призвести до їх обриву та падіння. У жодному разі не можна наближатись до обірваних дротів та їх торкатись. Також слід остерігатись обмерзлих гілок дерев та рекламних конструкцій.