003.jpg

На цьому під час апаратної наради 18 січня наголосив заступник військового комісара Сумського об’єднаного міського військового комісаріату Ігор БЛАГОВЄЩЕНСЬКИЙ.

Підбиваючи підсумки призову громадян, він зазначив, що за результатами роботи призовної комісії, із 2825 юнаків призовного віку за викликом до військкомату з’явилося 2304 (81,5%) осіб.

На строкову військову службу призвано 45 містян, двоє з них виявили бажання служити за контрактом, тому до війська відправлено 43 сумчанина. Вони проходитимуть строкову службу і участі в АТО не братимуть.

Ігор Благовєщенський висловив подяку підприємствам міста, які надали свою допомогу у проведенні призовної компанії, зокрема: ПАТ «Сумихімпром», ПАТ «СМНВО», ПАТ «Насосенергомаш». Саме вони найкраще провели оповіщення серед населення.

Інші підприємства та навчальні заклади, такі як: КП «Міськводоканал», КП «Електроавтотранс», КП «Шляхрембуд», КП «Зеленбуд», КП «Спецкомбінат», ПАТ «ВНДІАЕН», ТОВ «Сумитеплоенерго», СумДПУ ім. А.С.Макаренка, СНАУ виділяли технічних працівників для роботи на призовній дільниці.

Серед проблемних питань при проведенні призову, посадовець назвав ігнорування іншими житлово-експлуатаційними організаціями міста заходів щодо якісного оповіщення призовників, порушення призовниками ЗУ «Про реєстрацію громадян».

На жаль, зазначив Ігор Благовєщенський, батьки призовників приховують їх місце знаходження і відмовляються надавати достовірну інформацію. Багато призовників працюють на приватних підприємствах, власники яких не надають про них даних та не реєструють, щоб ухилитися від сплати податків. Значна частина тих, хто підлягає призову працює у сфері тіньової економіки і не мають соціального захисту. У разі призову такого громадянина, він автоматично втрачає роботу та заробіток, що є одним із не мотивуючих факторів служити рідній країні.

Негативно на результатах призову відображається і спрощений порядок виїзду громадян на заробітки, що унеможливлює їх виклик на призовну комісію, адже їхнє місце перебування невідоме. Назвав Ігор Благовєщенський і перелік інших причин, які створюють перепони на шляху до якісного проведення призовної кампанії.

Разом із тим, він озвучив пропозиції щодо поліпшення якості призову громадян навесні поточного року. За словами заступника військового комісара Сумського об’єднаного міського військового комісаріату, до столичного керівництва подані пропозиції щодо змін у законодавстві, а також планується виклик громадян до військового комісаріату з метою уточнення, вивчення, а також з’ясування стану їх здоров’я для проведення подальшого призову навесні. Для оповіщення призовників будуть залучати учасників бойових дій та учасників АТО.