007.jpg

Депутати міської ради ухвалили Звернення до Прем`єр-міністра України та Голови Верховної Ради щодо вирішення питання відшкодування витрат на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах, розташованих на території м. Суми.

Причиною появи такого Звернення стало переведення з 1 січня 2016 року з державного фінансування на місцеве професійно-технічних та інших навчальних закладів, що готують робітничі кадри у містах обласного значення.

У Сумах, зазначають депутати, розташовано сім таких закладів. Мінімальне фінансування їх обійдеться міському бюджету у 55,9 млн грн. Разом із тим учні, котрі там навчаються (а таких нині 2900), здебільшого не є жителями обласного центру: по окремих закладах відсоток приїжджих складає від 57,2 % до 64,1 %. За такої ситуації сумські депутати вважають неприйнятним утримання вказаних закладів освіти винятково за кошти бюджету територіальної громади м. Суми. Адже це є не лише додатковим навантаженням на бюджет обласного центру, а й суперечить ч. 3 ст. 142 Конституції України, де записано, що «витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

Відтак депкорпус Сумської міської ради пропонує свої варіанти виходу з ситуації: просить Уряд та Верховну Раду «внести зміни до бюджетного законодавства в частині міжбюджетного врегулювання видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах, розташованих на території міст обласного значення на умовах співфінансування: 50 % за рахунок коштів субвенції з державного бюджету, а 50% – з власних коштів місцевих бюджетів, а також «невідкладно здійснити передачу з державної власності в комунальну відповідних територіальних громад цілісних майнових комплексів професійно-технічних закладів».

В іншому разі, зважаючи на відомчу належність цих закладів за своєю специфікою до регіонального рівня, сумські обранці радять вирішити питання утримання ПТУ за рахунок коштів обласного бюджету, дохідна частина якого формується шляхом адміністрування податків і зборів та території всіх населених пунктів регіону.

Відповідний текст Звернення підтримав 31 обранець.