004.jpg

11 січня під час позачергового засідання виконавчого комітету міський голова Сум вніс пропозицію збільшити фінансування на поточне утримання шкіл. 

Він нагадав, що у міській скарбниці вже передбачено 4 млн. грн., аби зменшити тягар, який лягає на плечі батьків.

За словами очільника обласного центру, відійти від практики залучення батьківських коштів у закладах освіти міста планували протягом трьох років.

Проте Олександр ЛИСЕНКО говорить, що разом із управлінням освіти і науки Сумської міської ради були проведені розрахунки, які показали, що зробити це можна значно швидше – за два роки. Для цього необхідно на кожну із сумських шкіл щомісяця направляти по 50 тис. грн. На рік ця сума становитиме близько 16 млн. грн. Тому поки із бюджету міста додатково виділяють ще 4 млн. грн., тим самим компенсувавши половину необхідного.

Директор Департаменту фінансів, економіки та бюджетних відносин Світлана ЛИПОВА заявила, що така можливість є. Зробити це можна за рахунок зменшення обсягу коштів резервного фонду.

Одночасно заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ наголосив, що самі батьки повинні розуміти – система відмови від батьківських коштів у школах – справа не одного дня і реалізовуватиметься вона поетапно. Проте, рішучі кроки в цьому напрямку вже зроблено і при виділенні додаткових коштів, певний фінансовий тягар із батьків однозначно буде знято.

Члени виконавчого комітету підтримали ініціативу міського голови одноголосно. Тепер її розглянуть депутати.