006.jpg

Про сучасні пріоритети розвитку освіти та впровадження Концепції «Нова українська школа» під час брифінгу говорили заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО та начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Шкільну освіту в місті представляють 44 заклади, із них – чотири гімназії, десять спеціалізованих шкіл, 19 загальноосвітніх, одна вечірня, одна спеціальна школа для дітей з особливими потребами, один ліцей, вісім навчально-виховних комплексів, чотири позашкільні установи, що надають освітні послуги.

Як повідомила заступник міського голови Віра Мотречко, на сьогодні у місті працює 39 закладів загальної середньої освіти, де з 1 вересня буде функціонувати 986 класів, у яких навчатиметься 27333 учні. Останні роки збільшується кількість учнів, які йдуть до 1-го класу. Цей рік не є вийнятком.

«Аби якісно підготувати заклади освіти до нового навчального року, охопити всі аспекти діяльності школи, у Сумах працювала спеціальна комісія. До її складу входили представники структурних підрозділів міської ради та представник профспілкового комітету галузі освіти, – розповіла Віра Мотречко. – Наразі опрацьовуємо результати та продовжимо роботу комісії, аби усунути всі питання, що виникли і які не може вирішити сам керівник освітнього закладу».

Говорячи про нове в освітньому процесі, начальник управління освіти і науки Антоніна Данильченко зазначила, що головне це те, що школа має бути гуманною та безпечною, де в центрі уваги знаходиться дитина.

«Перш за все школа повинна бути гуманною. Школа має працювати над тим, аби дитина протягом місяця адаптувалася, полюбила навчання у школі. Гуманна, безпечна, успішна, яка мотивує перебувати у школі – це головне», – акцентувала посадовиця.

Під час спілкування з журналістами посадовці розповіли, що з 1 вересня розпочинається старт Нової української школи. Проте зауважили, що урочистості з нагоди свята Першого дзвоника у цьому році, згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України та відповідної наради з директорами шкіл, переноситься на 3 вересня.

Тож, заклади освіти міста розпочали реалізацію Концепції «Нова українська школа» з урахуванням як наявних можливостей, так і стратегічних планів розвитку. Цьому сприяло виділення понад 20 млн грн. з коштів міського бюджету, субвенції з державного бюджету та дотації з обласного бюджету. Кошти витрачено на придбання 101 інтерактивного проектору, 86 ноутбуків, 87 багатофункціональних пристроїв, 75 фабрик-друку, 69 мобільних дошок, 63 ламінаторів, 42 екранів для проекції, 71 фліпчарта, 1589 учнівських одномісних комплектів, 214 комплектів меблів для зони відпочинку, 1898 приладів і пристосувань тощо. Також проведено ремонтні роботи в кабінетах початкової школи, де навчатимуться учні 1-х класів. Всього на проведення капітальних ремонтних робіт використано понад 43 млн гривень.

«На сайтах закладів освіти обов’язково мають бути і кошториси, і звіти про використання коштів, які можуть в будь-який час переглянути батьки учнів», – додала заступник міського голови.

Разом з тим Антоніна Данильченко підкреслила, що впроваджуючи Концепцію «Нова українська школа», необхідно спрямувати методичну роботу не лише на те, щоб навчити педагога нових технологій, а й на зміну його свідомості. Тому протягом семи місяців підвищили свою кваліфікацію 100% учителів, які працюватимуть в 1-х класах, 62 вчителі англійської мови та 43 вчителі фізичної культури, пройшовши дистанційний онлайн-курс на платформі EdEra. А також на базі шкіл № 27 та № 30 регіональні тренери провели три очні сесії для 105 педагогів, під час яких навчали майбутніх вчителів 1-х класів опановувати новітні методики та техніки навчання.

Принагідно спікери запросили всіх охочих відвідати щорічну міську серпневу педагогічну конференцію «Нова українська школа від А до Я: сучасні пріоритети розвитку освіти м. Суми. Старт реформи», що відбудеться вже завтра, 29 серпня, о 9:30 у приміщенні СумДУ по вул. Римського-Корсакова, 2.

«А у четвер, 30 серпня, в кожному навчальному закладі міста буде проведено засідання педагогічної ради, тож якщо у батьків є будь-які питання, вони можуть прийти та отримати всі відповіді», – додала начальник профільного управління.

Підсумовуючи, заступник міського голови Віра Мотречко наголосила: Наш обов’язок – виховати молоде покоління щасливих українців. Нова школа змінює педагогічні підходи, але важливо працювати спільно з батьками, отже покладаємо сподівання на порозуміння родин і їх посилену увагу до своїх дітлахів. Батьки, допомагайте вчителям реалізувати програми, а головне знаходьте час на своїх дітей. Підтримуйте їх мрії та прагнення, адже від успіху наших дітей залежить успіх і процвітання всієї країни.