006.jpg

Вчора під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулося планове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Під час засідання члени комісієї розглянули питання щодо погашення суб’єктами господарювання міста заборгованості із виплати заробітної плати та зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, дотримання роботодавцями міста мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин тощо.

Як повідомив під час засідання начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 серпня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 193,6 млн грн. мали 19 підприємств міста.

З них 164,3 млн грн. (84,9%) заборгованості належало семи економічно активним підприємствам (з них 161 млн грн. завинило своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 29,1 млн грн. – восьми підприємствам – банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких 25,5 млн грн. має ВАТ «Selmi»; 110,5 тис. грн. – чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними.

Одночасно Анатолій Занченко зазначив, що у порівнянні з 1 липня цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 8,5 млн грн. або на 4,6%, а кількість підприємств-боржників не змінилася.

Також він поінформував, що протягом липня повністю виплатили заборговану заробітну плату на загальну суму 387,5 тис. грн. ТОВ «А-Муссон» та Сумська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок, повністю погасило заборгованість із заробітної платиу сумі 197,3 тис. грн. ТОВ «Професійний футбольний клуб «Суми», три підприємства частково зменшили заборгованість на суму 402,7 тис. грн. На одинадцяти підприємствах міста сума заборгованості із заробітної плати з початку року залишається незмінною і становить 29,1 млн грн. або 15% загальної суми заборгованості, яка склалася на 1 серпня. Усього протягом січня-липня цього року підприємствами-боржниками усього було виплачено 94,5 млн грн. заборгованої заробітної плати.

Під час засідання члени комісії заслухали інформації від керівників підприємств-боржників про стан і перспективи погашення заборгованості із заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Крім того, з метою забезпечення контролю за дотриманням роботодавцями міста вимог законодавства про працю, зокрема в частині нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, не меншому від мінімального, гарантованого державою, на засіданні комісії заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб 16 підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб – підприємців, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення при нарахуванні заробітної плати. DSC07005За результатами заслуховувань заступник міського голови Альона Дмітрєвская звертала увагу кожного роботодавця на неприпустимість підміни трудових відносин цивільно-правовими, а також на необхідність забезпечення законності і обґрунтованості підстав для укладання з працівниками договорів цивільно-правового характеру.

Кожному роботодавцю, який брав участь у засіданні міської комісії, вручили пам'ятку про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Працівники управління з питань праці наголошують, що про наявні факти порушення законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, своєчасної і у повному обсязі виплати заробітної плати можна інформувати як міську комісію з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної, так і управління за адресою: площа Покровська, 2, 5 поверх, каб. 502, 504, телефони: 70–15–77, 70–15–79.