005.jpg

У зв'язку зі зниженням добової температури відділ охорони здоров'я звертається до сумчан з проханням дотримуватися порад медиків, як уникнути шкідливого впливу низьких температур на організм.

Першочергово увагу громадян просять акцентувати на тому, що переохолодження саме по собі не минає і може призвести до жахливих наслідків.

Тому як тільки з'являються його симптоми – воскові плями та оніміння шкіри, негайно треба перейти у тепле приміщення.

Та аби запобігти нещасним випадкам, медики радять скористатися наступними корисними порадами: краще одягатися багатошарово, але не в надто тісний одяг, аби почутивася цілком вільним; захищати відкриті ділянки шкіри; брати запасний одяг, якщо попереду цілий день на морозі, а також кожні півгодини-годину заходити у тепле приміщення; не виходити на мороз голодним та прихопити із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом; не слід перевтомлюватися, але разом із тим необхідно працювати руками, пальцями ніг, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах, також можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.

При низьких температурах повітря фахівці категорично забороняють торкатися металу, як голими руками, так і язиком. Це може призвести до обмороження. Те саме стосується бензину. Під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно слід використовувати водонепроникні рукавички. У жодному разі не можна вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. Нікотин теж не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Якщо ж від впливу низьких температур на організм вберегтися не вдалося, обов’язково необхідно виконати всі потрібні дії, аби пом’якшити наслідки. Перш за все треба зігрітися, посидіти у теплому приміщенні кілька годин та поповнити енергетичний запас. У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. У крайньому випадку, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла. При відмороженні слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин – накладати термоізолюючі пов'язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої. Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.

Обов'язково пити якомога більше теплої рідини. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. Слід прийняти знеболювальні засоби та негайно звернутися за кваліфікованою допомогою!