002.jpg

Сумчанам роз’яснюють процедуру надання допомоги по тимчасовій непрацездатності під час додаткового дня відпочинку донора.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23 червня 1995 року № 239/95-ВР після кожного дня здавання крові та (або) її компонентів, в тому числі у разі здавання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня здавання крові чи її компонентів.

Згідно абзацу 5 частини 2 статті 22 Закону № 1105, у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, під час перебування у щорічній (основній чи додатковій) відпустці допомога надається у порядку та розмірах, установлених цим Законом.

Умови, тривалість, порядок надання та перенесення відпусток працівникам визначається Законом України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі – Закон № 504).

Оскільки додатковий день відпочинку із збереженням середньої заробітної плати, що надається донору після кожного дня здавання крові, не відноситься до щорічної (основної чи додаткової) відпустки, то норми абзацу 5 частини 2 статті 22 Закону № 1105 та Закону № 504 в частині перенесення зазначених відпусток у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю особи під час перебування у таких відпустках на зазначений додатковий день не розповсюджуються.

Нормою пункту 1 статті 22 Закону № 1105 визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Оскільки додатковий день відпочинку, що надається донору, оплачується у розмірі середньої заробітної плати застрахованої особи та, у разі тимчасової непрацездатності особи, не переноситься на інший період, тому відсутня втрата заробітної плати за цей день і допомога по тимчасовій непрацездатності, як компенсація втраченого заробітку, не надається.