003.jpg

23 липня у прес-клубі підсумували унікальний правозахисний проект із такою назвою, реалізований на у Сумах та регіоні.

Спікерами на прес-конференції були голова ГО «Фонд регіональних ініціатив» Олег ТУЛЯКОВ та голова Сумської ромської общини Микола МОСКАЛЬОВ. Проект «Сім ромських адвокатів» здійснювався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Організатори проекту визначили сім суттєвих проблем, і поставили за мету сприяти їх вирішенню. Загалом Олег Туляков, керівник проектів із ромської проблематики, що реалізовуються на Сумщині з 2016 року, ставив перед командою амбітне завдання: сталий розвиток ромських громад у форматі кластеру, утвореному на основі підприємств із високою додатковою вартістю. Задача унікальна, бо ромські проекти, як правило, обмежуються питаннями правового захисту, інклюзії у місцеві спільноти, історичними та культурологічними дослідженнями.

Що ж найсуттєвіше заважає стабільному життю сумських ромів, яких налічується до 2500? Зясувалося, що земля, якою вони користуються; будинки, у яких вони мешкають, не оформлені належним чином. Звідси – інші проблеми. Конкретний приклад: колись ромська родина купила для проживання дачний будиночок. Просто купила – дали гроші, отримали розписку, заїхали жити. Без жодного оформлення. Минуло кілька років, аж об′явилися ті, хто претендує на власність і виганяє родину з будинку. Якщо вони опиняться на вулиці, – це не збільшить стабільності у міській громаді загалом.

Проект, що підсумовувався наразі, вирішував проміжне завдання – набуття ромами права власності на майно та земельні ділянки. Бо без цього неможливо утворити навіть примітивний кооператив. Паралельно вирішувалися й інші питання: працевлаштування, соціальні виплати, доступ до здобуття освіти та медичних послуг тощо.

Термін «Адвокат» у назві проекту розуміється з огляду на його вихідне латинське значення (буквально означає «закликаний»). Цим розширюються межі мислення діяльності учасників проекту з акцентом на покликаність до реалізації певної місії у визначеній царині та з артикуляцією інтересів осіб, котрі мають особисті потреби, чим «кличуть» до відповідної допомоги.

У рамках проекту проведено навчання семи ромських активістів у формі менторингу та здійснено відповідні практики за напрямками. Потім спілкувалися з людьми на предмет їх потреб , а згодом на базі Сумського державного університету почав функціонувати проектний офіс, де велася робота з документами та надавалися консультації. Наразі здійснюється диверсифікація діяльності проромських громадських структур з метою забезпечення сталості проекту та продовження діяльносіт на перспективу.