002.jpg

Управління «Інспекція з благоустрою міста Суми», відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів спільно з представниками виконавчої служби, поліції та адміністративної комісії сьогодні провели рейд середмістям із метою виявлення та припинення стихійної торгівлі.

Пройшлися вул. 1-а Набережна р. Стрілка, вул. Шевченко та вул. Засумською, де зафіксували незаконну торгівлю цукерками, ковбасами, рибою та дрібними товарами тощо.

За час рейду складено три адміністративні протоколи за ст. 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (торгівля у невідведеному для цього місці та без наявності відповідного дозволу), крім того виконавча служба конфіскувала майно в одного боржника.

За словами заступника міського голови Ольги ВОЛОШИНОЇ, за кожним спеціалістом управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» закріплена певна вулиця міста, і він постійно проводить рейди з виявлення та ліквідації стихійної торгівлі та складають адміністративні протоколи.

Такі протоколи потім розглядають на засіданні адміністративної комісії, накладають штрафи. Якщо особа у 15 денний термін не сплачує, то у відповідності до чинного законодавства про адміністративні порушення далі справу передають до виконавчої служби із вимогою накласти на даних осіб арешт на майно.

«Нам важливо, аби під час рейду були присутні представники виконавчої служби, тому що, коли ми видаємо штрафи за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передаємо справу до суду, суди повертають товар. А вже коли за ст. 152 цього Кодексу, то виконавча служба має право вилучати товар, передати до магазинів конфіскату на реалізацію, і таким чином погашається заборгованість, яку особа-реалізатор має перед бюджетом», – зазначила Ольга Волошина.

Такі рейди мають системний характер. Як результат за п’ять місяців поточного року до місцевого бюджету надійшло більше ніж 340 тис. гривень. Сплачено 87% штрафів.

Крім того, заступник міського голови акцентувала увагу на тому, що мешканцям не потрібно наражати себе на небезпеку та купувати товари в місцях стихійної торгівлі, адже побороти це негативне явище вдасться лише тоді, коли зникне попит на таку продукцію.

Нагадаємо, у відповідності до законодавства у сфері благоустрою передбачений штраф від 850 до 1700 грн. для юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців і 340-1360 грн. для фізичних осіб.