007.jpg

Заступник міського голови Олександр ЖУРБА та заступник директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Лариса СКИРТАЧ відвідали урочисте відкриття Європейського тижня сталої енергії в Україні, що відбулось у Чернівцях.

Святкові заходи для гостей міста, серед яких були представники вищого рівня керівництва міст України, підписантів Угоди мерів, Делегації ЄС, проектів та програм міжнародної технічної допомоги, неурядових організацій, розпочались 3 червня перед міською ратушею.

З вітальним словом до гостей звернулись голова Групи підтримки України у Європейській комісії Пітер ВАГНЕР, заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь ПОЛУЙКО, генеральний директор Директорату енергоефективності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Дмитро ПЕТРУНІН та міський голова Чернівців Олексій КАСПРУК.

Однією з ключових подій заходу, після офіційного відкриття Тижня сталої енергії, у рамках програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» з підтримки енергоефективності, стало підписання меморандумів про приєднання до Угоди мерів 15 українськими містами та громадами з п’яти областей України: Вінницької, Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської.

Наразі програма підтримує в Україні 11 демонстраційних проектів, шість із яких стали переможцями конкурсного відбору у 2107 році. У рамках Офіційного відкриття проектів другої фази CoM-DeP, Пітер Вагнетр та керівник Команди підтримки CoM-DeP ЯН ВААНДЕРС вручили дощечки-сертифікати новим містам-переможцям Програми: містам Суми, Чернівці, Дубно, Миргород, Українка та смт Гнівань.

Наступного дня, під час панельних дискусій, учасники заслухали доповіді та презентації, мали змогу взяти участь в обговоренні питань розробки місцевої енергетичної політики для забезпечення сталої енергоефективності у житлових будинках та співпраці між ЄС та Україною у сфері енергоефективності, зокрема завдяки Програми підтримки енергоефективності в Україні.

Завершальною подією 4 червня стали Загальні Збори Асоціації «Енергоефективні міста України», членом якої є і Суми, під час яких виконавчий директор АЕМУ Святослав ПАВЛЮК представив звіт про діяльність Асоціації за 2017 році та презентував план діяльності Асоціації на 2018 рік.