005.jpg

Міністерство охорони здоров'я України замовило додатково 392 тисяч доз вакцин для профілактики цієї хвороби.

Рішення проводити безоплатну імунізацію було прийнято з огляду на зростання захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, які проживають у спільному просторі (військові, бійці АТО, студенти), а також серед освітян і медиків.
Додатковий обсяг вакцин буде закуплено на заощаджені завдяки міжнародним організаціям кошти з бюджету 2017 року.

Найближчим часом буде прийнято порядок проведення імунізації дорослим та визначено групи, які вакцинуватимуть безоплатно, про що Міністерство охорони здоров'я поінформує окремо.

Нагадаємо, що у відповідності до чинного законодавства, вакцини КПК на національному рівні закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається як реагування на несприятливу ситуацію (спалах).

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 22-й тиждень 2018 року на кір захворіли 1132 людини (463 дорослих і 669 дітей).

З початку року на кір захворіли 19 249 людей – 7 825 дорослих і 11 424 дітей.

Кір – небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть мати смертельні наслідки. Діти, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки вакцинація.

Вакцина проти кору є у наявності у всіх регіонах. Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина «Пріорикс» виробництва «Глаксо Сміт Кляйн», вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно. Станом на 31 травня 2018 року, в Україні були наявні 954 тисячі доз вакцини, також очікуються подальші поставки вакцини КПК. Якщо в окремому лікувальному закладі вакцина відсутня, необхідно звернутися до департаменту/управління охорони здоров’я облдержадміністрації.