005.jpg

У Сумах готуються до завершення навчального року та проведення літньої оздоровчої кампанії.

Про відпочинок та оздоровлення юних сумчан розповіли під час брифінгу 17 травня заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО та начальник відділу у справах молоді та спорту Наталія КРАСНОШЕВСЬКА.

Заступник міського голови Віра Мотречко повідомила, що міська влада вживає всіх необхідних заходів щодо забезпечення успішного завершення навчального року та якісного відпочинку та збільшення кількості дітей, охоплених влітку організованими формами оздоровлення, особливо дітей пільгових категорій.

Останні дзвоники пролунають для учнів 25 травня. У якому форматі відзначати останній день навчань, зауважила заступник міського голови, кожен заклад освіти вирішуватиме на власний розсуд. Водночас у профільному управлінні вважають недоцільним проведення так званих лінійок, коли дітям і дорослим доводиться значний час перебувати під сонцем.

Із завершенням уроків, наголосила головна освітянка міста, навчальний рік не завершується. Він триватиме до 1 липня. До того часу випускники 9-х і 11-х класів мають скласти іспити. Перший тест із ЗНО одинадцятикласники, а таких зареєструвалось на тестування 1100, складатимуть 22 травня, останній – 13 червня. Антоніна Данильченко закликала випускників та їхніх батьків потурбуватись про те, аби учасники тестування вчасно прибули до пунктів і дотримались усіх умов проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Атестати про здобуття загальної середньої освіти випускникам вручать 23 червня.

Щодо літньої відпочинкової кампанії, то, як наголосила посадовиця, її організовували так, аби школярі і дошкільнята не залишились без догляду. Табори з денним перебуванням запрацюють вже 29 травня. Усього таких буде 59: пришкільних – 32, профільних – 24, дитячі заклади праці та відпочинку – три. З міського бюджету на харчування однієї дитини у таких таборах на день предбачено в середньому 15-18 гривень. До таких таборів братимуть школярів молодшої та середньої ланок.

Також у літній період 2018 року для юних сумчан працюватимуть шість позаміських закладів оздоровлення та відпочинку («Зоряний», «Чайка», «Сонячний», «Орлятко», «Зоряний», «Універ»). Путівки до цих оздоровниць, повідомила Наталія Красношевська, у порівнянні з минулим роком здорожчали приблизно на 1 тис. грн., і коштуватимуть від 5,5 тис. грн. до 7 тис. гривень. Загалом влітку заплановано оздоровити (враховуючи дошкільнят) понад 14 тисяч дітей міста (62,3% від загальної кількості), на що в міському бюджеті передбачено понад 9,1 млн гривень. Особливу увагу, зауважила начальник відділу у справах молоді та спорту, міська влада традиційно приділить дітям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Оздоровленням і відпочинком передбачено охопити 6360 юних містян пільгових категорій.

Заклади дошкільної освіти у наступні три місяці працюватимуть. Єдине – з 1 червня перейдуть на літній оздоровчий режим, що передбачає і збагачення раціону харчування. До початку занять у школі, наголосила начальник управління освіти і науки, у дитсадках можуть залишатись і ті, кому восени до школи. У зв’язку з тим, що з 2018 року в Україні запроваджується 12-річна освіта, Антоніна Данильченко закликала батьків дітей-шестирічок не залишати фізично та психологічно готових дітей на ще один рік у дитсадках, а відправляти навчатись. Першачків у вересні очікують 3500 осіб. При зарахуванні до 1-го класу береться до уваги місце проживання.

А от щодо випускників 9-х класів, які вирішать залишитись у школі, то вони можуть обрати будь-який заклад загальної середньої освіти, виходячи з профілю навчання.

Попри те, що нинішній навчальний рік триває, освітяни та міська влада, зазначила Віра Мотречко вже готуються до наступного. На облаштування класів для першокласників у відповідності до нових вимог у міському бюджеті передбачено 18 млн гривень. На найближчій сесії міської ради депутати розглянуть питання виділення додаткових коштів, що підуть на оплату праці педагогів.