0010.jpg

Шкільні психологи та спеціалісти з профорієнтації міського центру зайнятості провели анкетування учнівської молоді з метою визначення професійних планів випускників.

Подібне опитування відбувається наприкінці кожного навчального року. Нині опитали 95% одинадцятикласників міста.

Результати анкетування свідчать, що другий рік поспіль найпопулярнішою серед випускників шкіл є професія лікаря. Далі найчастіше одинадцятикласники називали спеціальності ІТ-сфери (програмісти), перекладачі, юристи, підприємці, економісти. Серед варіантів вибору назви робітничих професій майже не зустрічались.

Як і раніше, сталий статус престижних мають у дітей спеціальності програміста, перекладача, лікаря, фінансиста, маркетолога. До переліку цьогоріч не ввійшли військовослужбовці, психологи та митники.

Переважна більшість випускників (87%) вже зробили вибір на користь тієї чи іншої професії (спеціальності), впевнені або в основному впевнені в правильності свого вибору. Як завжди, найбільший вплив на випускників у питанні вибору професійного майбутнього мали рідні (43%), потреба ринку праці (27%) та педагоги (12%).

94% респондентів підуть здобувати професію відразу по закінченню школи. Знайшлись і такі, що не планують навчатись взагалі (1%).

84% опитаних планують продовжити навчання у закладах вищої освіти, 6% – у ліцеях та професійно-технічних навчальних закладах, 5% – на курсах, 5% – готові піти учнем з подальшим одержанням кваліфікації.

Після здобуття фаху більшість надає перевагу приватному сектору економіки (31%), 20% опитаних хотіли б працювати на державних підприємствах, установах, організаціях, 25% – на підприємствах з іноземними інвестиціями, 16 % – бажають відкрити власну справу і працювати на себе.

Якщо з будь-яких причин не вдасться набути бажану професію, то у 53% опитаних вже передбачений альтернативний варіант професійного вибору, решта – або впевнені у власних силах, або не замислювались над питанням.

Допомогу у працевлаштуванні опитані очікують в майбутньому отримати від рідних (29%), служби зайнятості (28%), від роботодавців (22%).

23% опитаних хотіли б на тривалий час (понад три роки) виїхати за кордон для навчання та роботи. 42% випускників для отримання освіти та подальшого працевлаштування готові назавжди виїхати за кордон і лише 7% взагалі не хотіли б ані виїздити навчатись, ані працювати за кордоном.