005.jpg

Сьогодні, 18 січня, свій день народження святкують Олімпійські чемпіонки, Почесні громадяни міста Суми Валентина і Віта СЕМЕРЕНКО! Сумська міська рада та сотні тисяч уболівальників по всій країні вітають іменинниць із цим прекрасним днем!Свої вітання чемпіонкам надіслав і міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Напередодні, 17 січня, подарунок до власного свята зробила Валентина - перемога збірної України у жіночій естафеті. Про це повідомляє офіційний сайт Федерації біатлону України. У підсумковий успіх зробила внесок і студентка СумДу Юлія ДЖИМА.

Наприкінці вікенду лижна база у Рупольдингу (Німеччина) порадувала ідеальною погодою, але її уявна простота виявилася вкрай підступної для дуже багатьох спортсменок.

 

Вже перший етап почав відсівати претенденток на високі місця з числа лідерів гонки. Старт гонки відправив на штрафні кола збірні Чехії та Польщі, у яких «постаралися» Єва ПУСКАРЧІКОВА і Магдалена ГВІЗДОН. Зате все ідеально було у чернігівчанки Ірини ВАРВИНЕЦЬ. Наймолодша представниця в українській четвірці впоралася зі своїм етапом на відмінно. Ідеальна без додаткових стрілянина і практично бездоганний хід, завдяки якому Ірина не програла ні Марті ОЛСБІ, ні досвідченій Надії СКАРДІНО! На передачу естафети ця трійка прийшла практично одночасно - в межах секунди!

Далі в бій в українській команді кинулися суцільно олімпійські чемпіонки - вся подальша розстановка повторювала сочинську конфігурацію! На другому етапі Юлія Джима продемонструвала справжній клас! У той час, як суперниці неабияк нервували і промахувалися на вогневих рубежах, наша спортсменка знову закрила усі мішені без промаху. До середини гонки українки йшли вже зі значним 25-секундним перевагою! На другому місці досить несподівано виявилися білоруски, далі - Італія, Словаччина, Канада. Як не важко помітити - в числі лідерів не було багатьох записних фаворитів, оскільки норвежка Фані Хорн БІРКЛАНД, француженка Анаіс ШЕВАЛЬЄ, німкеня Міріам ГЕССНЕР і росіянка Дар'я ВІРОЛАЙНЕН відправлялися на штрафні кола. Причому останні дві цю процедуру відбували двічі.

Але на третьому етапі вже українським дівчатам і їхнім вболівальникам довелося тягнутися в кишеню за заспокійливим. Валентина Семеренко, досить розмірено пройшовши перше коло, впевнено зробила перші чотири постріли, але на п'ятій мішені «зупинилася». У підсумку Валя пішла на штрафне коло. Цим негайно скористалася білоруска Надія ПИСАРЄВА, яка вивела білоруську команду вперед. Але на останнім колі наших північних сусідів чекала катастрофа. Писарєва, яка напевно отримала пошкодження, вже після першого кілометра пропустила вперед Валентину, та після цього на підйомі зовсім стала. А Валя Семеренко, компенсуючи не зовсім прицільну стрільбу фантастичною швидкістю на лижні, дозволила українській команді перед завершальним етапом зберегти лідерство з 28-секундним гандикапом, але це перевага вже була від справжніх лідерів - німкень і норвежок.

Для тернопільчанки Олени ПІДГРУШНОЇ проходила в режимі «без права на помилку»: будь-який промах міг бути максимально використаний стрімкими німкою Лаурою ДАЛМАЄР і норвежкою Тіріл ЕКХОФФ. Розуміючи це, капітан нашої збірної поставилася до стрільби гранично відповідально. Але навіть після ідеальної стрільби лежачі Олена на другу стрільбу прийшла вже разом з Далмаєр. Благо - відстала норвежка, яка використала на обох рубежах повний комплект запасних патронів.

У підсумку відбулася дуель в стійці. Підгрушна, навіть незважаючи на те, що встала на другий килимок, приготувалася швидше і першою почала стрілянину. Лаура в якийсь момент здригнулася і допустила промах. Зате Олена зі спокійно продовжила методично закривати мішені. Правда, вирішальної переваги все одно не вийшло: Далмаєр надалі обійшлась без помилок і відправилася на останнє коло всього у 9-ти секундах позаду українки. Вважалося, що це незначне відставання, якщо кругом раніше німкеня відіграла вдвічі більше.

Але й останнє коло Підгрушної - це окреме надбання в нинішньому сезоні українського біатлону. Олена не здалася під натиском більш швидкої суперниці, відмінно відпрацювала всі підйоми і «підйомники», і на фінішну пряму вийшла трохи попереду. Ось тут німкеня, поступово наздоганяючи нашу біатлоністку, припустилася тактичної помилку, вибравши той же фінішний коридор, що і українка (внутрішній радіус). А Олена на досвіді гранично грамотно, не змінюючи коридор і не порушуючи правила, «зачинила хвіртку» і змусила німкеню під незадоволений гул місцевих трибун коректувати траєкторію, після чого шансів на перемогу вона вже не мала. Браво, Україно!

Блискучою естафетної перемогою Україна повернула собі друге місце в Кубку націй, обійшовши команду Чехії і відірвавшись від італійок. Правда, до лідируючої збірної Німеччини все ще прірву ціною в 352 бали.

Зате унікальна ситуація склалася в заліку естафетних гонок: три команди - Україна, Італія і Німеччина ділять перше місце з однаковою кількістю балів. І попереду ще три командних гонки у цьому сезоні. Продовження буде вже у німецькому Антхольці. Шостий етап Кубка світу стартує найближчого четверга жіночим спринтом.