0010.jpg

Шкільні психологи спільно зі спеціалістами з профорієнтації міського центру зайнятості провели анкетування учнівської молоді з метою визначення професійних планів випускників.

На питання анкети відповіли 88% одинадцятикласників міста.

Як засвідчили результати анкетування, більшість випускників 2019 року (87% від опитаних) визначились із тим, який фах здобуватимуть і де саме. Але є й такі (13%), хто невпевнений або має сумніви щодо вибору. Як і в попередні роки, найбільший вплив на вибір школярів має думка батьків і друзів – 63%, потребою ринку праці керуються 12%, враховують рекомендації педагогів, знайомих та ЗМІ 25%.

Незмінно у пріоритеті випускників – навчання у вищих навчальних закладах (86% опитаних), решта обирає професійно-технічні навчальні заклади. Є і такі, хто одразу готовий піти працювати учнем на підприємство з подальшим одержанням кваліфікації (2%).

Серед ТОП-5 професійних уподобань сумських одинадцятикласників – менеджер, військовий (прикордонник), тренер, лікар-стоматолог, юрист.

Тривожними залишаються настрої випускників щодо від’їзду для навчання та роботи за кордон: 57% готові виїхати за межі України на постійне проживання або на тривалий термін навчання, роботи та проживання. 27% розглядають як можливе для себе тимчасове закордонне стажування або навчання І лише 39% респондентів рішуче налаштовані навчатись і працювати в Україні.

Якщо з будь-яких причин не вдасться набути бажану професію, то у 65% опитаних вже передбачений альтернативний варіант професійного вибору, решта або впевнені у власних силах, або не замислювались над цим.

Допомогу в працевлаштуванні очікують у майбутньому отримати від рідних 36%, служби зайнятості 13% і від роботодавців 20%.