004.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (16 – 23 квітня 2018 року).

Бюджет

Станом на 19 квітня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшли 439,4 млн грн. (28% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 35,8 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 21 млн грн.; акцизний податок – 11,5 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 6,6 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом – 6 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 13,8 млн грн.; плата за надання адміністративних послуг – 3,4 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 83,9 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшли 28,6 млн грн. (36,4% до плану на рік), що на 8,9 млн грн. (45,2%) більше надходжень за відповідний період 2017 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 4 млн грн. що в чотири раза більше планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 644,2 млн грн. (79,5% до плану на січень-квітень), до спеціального фонду – 0,5 млн грн. (100% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

У квітні від оренди комунального майна надійшло 195,3 тис. грн. (13% від планового завдання на місяць), від відчуження комунального майна – 78,3 тис. грн. (85,1% від планового завдання на місяць).

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 5,4 млн грн. (27,2% від планового завдання на чотири місяці), від відчуження комунального майна – 2,9 млн грн. (288,3% від планового завдання на чотири місяці).

Заборгованість із заробітної плати

Протягом минулого тижня (з 12 по 18 квітня) було виплачено простроченої заборгованості із заробітної плати в сумі 580,5 тис. гривень.

Станом на 1 квітня поточного року сума загального боргу складала 137,6 млн гривень.

Його накопичили 21 підприємство: дев’ять – економічно активні (108,3 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 103,4 млн грн., вісім підприємств-банкрутів (29,1 млн грн.) – ВАТ «Selmi» (25,5 млн грн.); чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній робочий тиждень з’явилась на світ 42 дитини (за попередній тиждень – 40): хлопчиків – 24, дівчаток – 18.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась: 456 осіб проти 438.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 254, вуличних травм – 137, дорожньо-транспортних – сім, спортивних – 10 та інших – 48.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулися 12 осіб − переселенців з Донецької та Луганської областей. З осіб, що звернулись, п’ять на амбулаторне лікування, шість – на стаціонарне, одна особа потребувала медичного огляду.

Щодо амбулаторного лікування звернувся один переселенець із АРК.

Медичної допомоги потребували 28 військовослужбовців, що знаходилися у зоні АТО: з них п’ять лікувались стаціонарно.

Освіта

У школах міста відбулись Дні відкритих дверей. Садочки працювали у звичайному режимі.

У СНАУ відбулось тренувальне тестування з української мови і літератури та англійської мови, у якому взяло участь 1132 учня 11-х класів закладів освіти міста.

На базі школи № 6 відбувся показовий День цивільного захисту. Відпрацьовано Інструкцію зі швидкої евакуації дітей із закладу освіти, перевірено евакуаційні виходи. Учні на методичних майданчиках ознайомилися з роботою Сумської міської рятувально-водолазної служби, кінологічного центру, стали свідками імітаційного гасіння пожежі, потренувалися в роботі з вогнегасниками.

У І міській мультимедійній математичній олімпіаді найкращими визнано учнів класичної гімназії.

У міському етапі Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок» переможцями стали учні із 9 закладів освіти. Роботи переможців направлено до Києва для участі у всеукраїнському етапі.

Організовано IІ відкритий міський турнір з історії. Перше місце за школою № 6.

Учні 3-4-х класів змагались у міському конкурсі з початкового технічного моделювання «Ми-Саморобкіни!». Перші місця посіли учні шкіл № 10, № 21.

Проведено міські етапи обласних, екскурсійно-краєзнавчих стартапів та Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Команди шкіл № 7, № 10, № 15, гімназії № 1 взяли участь у фінальному етапі ХІV Всеукраїнського турніру юних журналістів.

Працівники Інформаційно-методичного центру та закладів освіти міста відвідали освітні установи м. Конотоп у рамках міського проекту «Методичні мости – шляхи до співпраці».

Учні 8-11-х класів взяли участь у конкурсі на кращу творчу письмову роботу за підтримки волонтерів корпусу Миру США в Україні.

Постійно діючою комісією здійснено перевірку організації харчування дітей у школах № 17, № 23, НВК №37, дошкільному закладі № 8.

Вивчено стан організації освітнього процесу школярів спеціального класу школи №8.

Проведено семінар-нараду керівників закладів дошкільної освіти, нараду заступників директорів школи І ступеня.

У закладах освіти керівниками організовані методичні заходи, спрямовані на підвищення фахового рівня педагогів, результативність освітнього процесу.

Закладами освіти здійснювалися заходи по упорядкуванню власних та закріплених територій. До толоки долучилися понад 3000 осіб.

У 20 закладах освіти завершується І етап підготовки до встановлення міської автоматизованої системи моніторингу теплоспоживання.

Працює Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період з 13 по 19 квітня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 197 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 20 квітня перебували на обліку, складала 2115 осіб із них 1743 (82%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 961 одиницю: для робітників – 533, службовців – 353, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 75. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило дві особи.

Станом на 13 квітня поточного року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 174 трудових договори, укладених до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 1966 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 730.

Чисельність безробітних направлених на професійне навчання під замовлення роботодавця з початку року становить 139 осіб.

На виконання громадських робіт у поточному році для інформування населення про надання житлових субсидій направлено 21 особа з числа зареєстрованих безробітних у департамент соціального захисту населення.

Також, з початку року 17 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Сумський обласний центр зайнятості надав звіт про заплановане масове вивільнення 35 осіб у зв’язку із скороченням 27 квітня 2018 року. ТОВ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «ДОМКОМ СУМИ» надало звіт про заплановане масове вивільнення 55 осіб у зв’язку із скороченням 28 травня 2018 року. ДП «СУМИКООПОПТТОРГ» ОСС надало звіт про заплановане масове вивільнення 11 осіб у зв’язку із скороченням 31 травня 2018 року. КП «Сумитеплоенергоцентраль» надало звіт про заплановане масове вивільнення 123 осіб у зв’язку із скороченням 31 травня 2018 року. СФ ТОВ «Венбест» надала звіт про заплановане масове вивільнення 22 осіб у зв’язку із скороченням 1 червня 2018 року. СФ ДЕРЖАВНОГО НАУКОВО-ДОСЛІДНОГО ІНСТИТУТУ З ЛАБОРАТОРНОЇ ДІАГНОСТИКИ ТА ВЕТЕРИНАРНО- САНІТАРНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ надала звіт про заплановане масове вивільнення 121 особи у зв’язку із реорганізацією 31 травня 2018 року. ПРБП «РЕМБУД» надало звіт про заплановане масове вивільнення 69 осіб у зв’язку із скороченням 30 травня 2018 року. ТОВ «КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ «КОМЕНЕРГО-СУМИ» надала звіт про заплановане масове вивільнення 102 осіб у зв’язку із скороченням 31 травня 2018 року. СУМСЬКЕ ОБ’ЄДНАНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ надало звіт про заплановане масове вивільнення дев’яти осіб у зв’язку із скороченням 4 червня 2018 року. ТОВ «ОБЛСУМИЛІФТ» надало звіт про заплановане масове вивільнення 31 особи у зв’язку із скороченням 5 червня 2018 року. ТОВ «МІСЬКСУМИЛІФТ» надало звіт про заплановане масове вивільнення 36 осіб у зв’язку із скороченням 5 червня 2018 року. ДП «СУМИКООПОПТТОРГ» ОСС надало звіт про заплановане масове вивільнення п’яти осіб у зв’язку із скороченням 11 червня 2018 року. КУ «Сумська міська клінічна лікарня № 1» надала звіт про заплановане масове вивільнення семи осіб у зв’язку із реорганізацією 27 червня 2018 року. ДП «СУМИКООПОПТТОРГ» ОСС надало звіт про заплановане масове вивільнення п’яти осіб у зв’язку із скороченням 20 червня 2018 року. ТОВ «ФОРЕКС ПЛЮС» надало звіт про заплановане масове вивільнення 34 осіб у зв’язку із скороченням 18 червня 2018 року. ТОВ «ЕЛЛТА» надало звіт про заплановане масове вивільнення 15 осіб у зв’язку із скороченням 18 червня 2018 року.
13 квітня 2018 року двері Сумського міського центру зайнятості були відчинені для старшокласників з прийомних родин і тих, хто проживають у сім'ях опікунів чи піклувальників. Дітям, у котрих незабаром розпочнеться самостійне доросле життя, розповіли, що треба враховувати для того, щоб обрати собі справу до душі, про профорієнтаційне тестування он-лайн, про роботу міського центру зайнятості, провели екскурсію установою.
13 квітня 2018 року фахівці Сумського міського центру зайнятості долучились до роботи виїзного «мобільного соціального офісу» згідно з графіком роботи в приміщенні ПАТ КБ «ПриватБанк» за адресою: м. Суми, вул. Металургів, 13. Громадянам були надані консультації щодо послуг Служби зайнятості.

18 квітня 2018 року у Сумському міському центрі зайнятості відбувся семінар для молоді, яка перебуває на обліку. Зустріч була проведена за участю представників ГО «Всеукраїнська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій». Присутні отримали поради щодо подолання психологічних бар'єрів під час самопрезентації на співбесіді з роботодавцем.

19 квітня 2018 року фахівці з профорієнтації Служби зайнятості долучились до проведення Дня відкритих дверей у ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу», де консультували, інформували, пропонували профорієнтаційні тести випускникам, щоб вибір професії був не лише під впливом побаченого, а й відповідальним та усвідомленим.

Для осіб передпенсійного віку, які перебувають на обліку у Сумському МЦЗ, 19 квітня 2018 року відбувся тематичний семінар за участю представника Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області. Присутніх поінформували про умови призначення пенсії за віком, про зміни у чинному законодавстві, порядок призначення пенсії, сучасні сервіси, соціальні права та гарантії.