001.jpg

У п’ятницю, 16 березня, відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради при управлінні архітектури та містобудування міської ради, на якій членам архітектурно-містобудівної ради та громадськості представили проект містобудівної документації «Детальний план території між вул. Харківська, пр-том М. Лушпи, вул. І. Сірка (район «Еспланада»)».

«Сьогодні потрібно розглянути одну роботу, як детальний план в повному комплекті по всім розділам (водопостачання, водовідведення, теплопостачання), що відповідає державним будівельним нормам, а іншу роботу, як альтернативне бачення, – розпочав засідання голова архітектурно-містобудівної ради при управлінні архітектури та містобудування міської ради Андрій КРИВЦОВ. – У підсумку треба прийняти вивержене рішення, адже це важливе питання, що визначає планувальну організацію та розвиток нашого міста».

Тож присутні розглянули принципове архітектурно-планувальне рішення детального плану території еспланади в межах вул. Харківської, пр-ту М. Лушпи та вул. І. Сірка, автором якого є архітектор Віктор ШАХОВ. Його концептуальним рішенням дана оцінка існуючого стану території, увагу акцентовано на наявності річки та вже існуючих об’єктах цієї ділянки, та передбачено функціональне використання забудови, організація транспортного і пішохідного руху з розміщенням місць паркування транспортних засобів і одна з головних концепцій – зробити паркову зону.

Як зазначив Андрій Кривцов, розглянути під час засідання архітектурно-містобудівної ради принципове рішення забудови архітектора Віктора Шахова – це протокольне доручення постійної комісії з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології, проте це не проект містобудівної документації, дана робота не виноситься на голосування.

Потому члени архітектурно-містобудівної ради та громадськість ознайомились з основними положеннями проекту «Детальний план території між вул. Харківська, пр-том М. Лушпи, вул. І. Сірка (район «Еспланада»)», його продемонстрував виконавець робіт – ФОП Олександр БІЛЕНКО.

Детальним планом території окреслені основні принципи планування і забудови території, запропоноване питання інженерного і транспортного забезпечення, комплексного благоустрою ділянки. За словами Олександра Біленка, детальним планом визначено зведення житлових секцій висотою до 20 поверхів. По приблизним розрахункам загальна площа квартир складатиме 154 200 м². Всього у мікрорайоні проживатиме 14 547 осіб. Між житловою забудовою передбачено пішохідну зону з газонами, клумбами. Також заплановано розмітити 18 фонтанів. Через річку Псел намічено зробити переправу у бік центру міста, окремий пішохідний міст – до торговельного центру на пр-ті М. Лушпи.

У ході обговорення проекту детального плану члени архітектурно-містобудівної ради висунули ряд зауважень, акцентували увагу на невідповідності найголовнішому – створенню комфортного середовища для мешканців, тож не затвердили проект забудови «Еспланади».