003.jpg

Депутати затвердили звіт щодо здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконавчими органами Сумської міської ради за 2017 рік.

Відповідне рішення ухвалила Сумська міська рада 28 лютого.

Згідно з Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою реалізації принципів державної регуляторної політики структурними підрозділами міської ради проводилась робота, спрямована на:

  • вдосконалення правового регулювання господарських відносин та адміністративних відносин між виконавчим комітетом та суб’єктами господарювання;
  • недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів;
  • зменшення втручання держави у діяльність суб’єктів господарювання;
  • усунення перешкод для розвитку господарської діяльності.

Станом на 1 січня 2018 року у реєстрі діючих регуляторних актів виконавчого комітету налічувалось 30 діючих регуляторних актів (23 – базових, а решта 7 – регуляторні акти, якими вносилися зміни до базових), у тому числі за напрямами:

  • комунальне господарство – 7 (у т.ч. 6 – базових, 1 – зміни до базового);
  • житлове господарство – 3 (у т.ч. 1 – базовий, 2 – зміни до базового);
  • транспорт – 4 (базові);
  • торгівельна діяльність – 2 (базові);
  • містобудування – 11 (у т.ч. 7 – базових, 4 – зміни до базових);
  • інші питання – 3 (базові).

Рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 20.12.2016 № 660 затверджено план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів виконавчих органів Сумської міської ради на 2017 рік.

Протягом року до нього вносились зміни, відповідні рішення виконавчого комітету оприлюднені на офіційному сайті Сумської міської ради у розділі «Планування діяльності» (Документи/Регуляторна діяльність»). Таким чином, було заплановано підготувати з урахуванням змін, 16 проектів регуляторних актів.

Фактично підготовлено та оприлюднено 15 проектів. Проект регуляторного акта «Про затвердження Правил приймання стічних вод споживачів у каналізаційну мережу м. Суми», розробником якого є департамент інфраструктури міста, не було підготовлено, враховуючи прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» від 18.05.2017 № 2047, який регулює правові, економічні та організаційні засади функціонування системи питного водопостачання, спрямовані на гарантоване забезпечення населення якісною та безпечною для здоров'я людини питною водою.

У відповідності до плану протягом звітного періоду було прийнято 2 регуляторних акти. Стосовно решти 13 проектів розробниками підготовлені повідомлення про їх оприлюднення та аналіз їх регуляторного впливу, які разом з проектами регуляторних актів оприлюднені на офіційному сайті Сумської міської ради («Оприлюднення проектів регуляторних актів» розділу «Документи/Регуляторна діяльність») з метою одержання зауважень і пропозицій.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики» стосовно регуляторних актів здійснювалися базові, повторні та періодичні відстеження їх результативності. Згідно з рішенням виконавчого комітету від 20.12.2016 № 662 було затверджено план-графік відстеження результативності діючих регуляторних актів виконавчого комітету на 2017 рік, яким було заплановано підготовку 8 звітів про відстеження результативності діючих регуляторних актів (повторних відстежень - 2, періодичних - 6).

Протягом року планово підготовлено усі передбачені звіти. Також позапланово підготовлено 4 базових звіти про відстеження результативності регуляторних актів. Всього на офіційному сайті Сумської міської ради («Відстеження результативності» розділу «Документи / Регуляторна діяльність») торік оприлюднено 12 звітів про відстеження результативності регуляторних актів виконавчого комітету.

На виконання вимог статті 5 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на офіційному сайті Сумської міської ради у розділі «Документи/Регуляторна діяльність» оприлюднюється наступна інформація:

  • перелік діючих регуляторних актів;
  • проекти регуляторних актів для обговорення;
  • плани регуляторної діяльності виконавчих органів Сумської міської ради;
  • плани-графіки відстеження результативності регуляторних актів;
  • звіти про відстеження результативності регуляторних актів та щоквартальна інформація про стан реалізації державної регуляторної політики виконавчими органами Сумської міської ради.

Питання реалізації покладених на виконавчі органи Сумської міської ради повноважень у здійсненні державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності знаходяться на постійному контролі.