006.jpg

Під час чергової сесії міської ради 28 лютого депутати підтримали проекти рішень, які регламентують створення у Сумах двох Центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Згідно з цими документами в обласному центрі функціонуватимуть Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 та Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2.

Перший лікувальний заклад утворять на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 шляхом його перетворення. Працюватиме він, як і раніше, по вул. Іллінській 48/50.

Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 функціонуватиме по вул. Привокзальній, 31.

Потому сумські обранці звернулись до Кабінету Міністрів України з проханням врегулювати деякі питання, що стосуються впровадження медичної реформи.

Зокрема, у своєму Звернені депутати звернули увагу столичних посадовці на відсутність визначення конкретного переліку та обсягу медичних послуг та лікарських засобів, повна оплата яких гарантується за рахунок коштів Державного бюджету України, на невизначеність щодо того, на кого саме будуть покладені витрати на забезпечення ліками цих пацієнтів.

Серед іншого просять врегулювати механізм забезпечення та джерела фінансування пільгових категорій населення медичними послугами, медичними препаратами та засобами реабілітації, механізм оплати за медичні послуги, які не включені до державного гарантованого пакету послуг, визначити чіткі обов’язки пацієнтів, а також права та обов’язки медичних працівників.

Незрозумілим залишається, зазначається у Зверненні, й визначення норм робочого часу лікаря, який згідно реформи має бути доступним для пацієнтів практично цілодобово. Також неврегульованим залишається механізм направлення хворого на МСЕК для встановлення та підтвердження групи інвалідності, а також вирішення інших питань, в тому числі – огляди вдома важких хворих.

Окрім того, депутати попросили розглянути питання виділеного бюджетного фінансування для підготовки якісних медичних кадрів.