002.jpg

Заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ та в. о. начальника відділу охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО в ефірі одного із місцевих телеканалів розповіли про реорганізацію медичних закладів у Сумах.

Найбільше уваги зосередили на тому, що чекає на містян та самих медиків із впровадженням медичної реформи.

Заступник міського голови зазначив: «На сьогодні жоден медичний заклад в Сумах не відповідає тим вимогам, які ставить перед нами законодавство для того, щоб ми могли укласти договори з Національною службою здоров’я для фінансування первинної медичної ланки. Відповідно перед нами постає завдання створення двох Центрів первинної медико-санітарної допомоги».

Що стосується доступності для пацієнтів, то така буде повністю збережена, бо мережа амбулаторних відділень залишиться у такому ж вигляді, у якому є нині. Окрім того, зазначив Максим Галицький, протягом 2018-2020 років планується подальше вивчення потреб населення і, можливо, в майбутньому буде відкрито нові амбулаторні відділення.

За словами Олени Чумаченко, перш ніж дійти рішення, що у Сумах має бути створено саме два Центри первинної медико-санітарної допомоги, вивчали потреби населення в наданні медичної допомоги, здійснювали орієнтовні розрахунки вартості медичних послуг та визначили кількість населення, яка обслуговуватиметься у кожному із цих Центрів. Підрахували, що на кожен припадає приблизно однакова кількість сумчан – близько 130 тисяч.

До структури Центрів ввійдуть структурні підрозділи, які надають нині первинну медичну допомогу у всіх лікувально-профілактичних закладах міста. До першого Центру планують включити структурні підрозділи міської клінічної лікарні № 1, міської клінічної лікарні № 4 та Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3. До другого Центру увійдуть структурні підрозділи міської клінічної лікарні № 5 та поліклінічне відділення № 2 міської клінічної лікарні № 1.

«На наш погляд, це є найбільш ефективна модель надання первинної медичної допомоги. По-перше, це покращить якість надання медичних послуг лікарями, які залишаться працювати на тих місцях, де працюють нині. Населення звертатиметься до тих самих лікувальних закладів, куди звертається сьогодні. Єдине, що передбачає реформа – вільний вибір лікаря пацієнтом у будь-якому іншому лікувальному закладі. Доступність пацієнтів до лікарів вторинної ланки також буде збережена», – сказала Олена Чумаченко.

Принагідно заступник міського голови додав, що два Центри первинної медико-санітарної допомоги запрацюють у квітні-липні поточного року.

«На сьогодні ми зустрічаємось із колективами медичних закладів, розповідаємо про зміни в законодавстві, пояснюємо логіку здійснення тих чи інших заходів», – підкреслив Максим Галицький.

Переглянути програму можна за посиланням.