001.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (12 – 19 лютого 2018 року).

Бюджет

Станом на 15 лютого до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшли 165,2 млн грн. (10,5% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 31,0 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 18,9 млн грн.; акцизний податок – 11,2 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 6,8 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом – 1,6 млн грн., в тому числі: акцизний податок – 2,8 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 6,3 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 31,4 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшли 9,7 млн грн. (12,3% до плану на рік), що на 3,3 млн грн. (51,6%) більше надходжень за відповідний період 2017 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 2,1 млн грн. що в 5,1 рази більше планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 233,2 млн грн. (69,4% до плану на січень-лютий), до Спеціального фонду офіційних трансфертів не надходило.

Плата за землю та комунальне майно

У лютому від оренди комунального майна надійшло 1,1 млн грн. (74,7% від планового завдання на місяць).

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 2,9 млн грн. (14,4% від планового завдання на два місяці), від відчуження комунального майна – 198,4 тис. грн. (19,8% від планового завдання на два місяці).

Заборгованість із заробітної плати

Протягом минулого тижня (9 – 15 лютого) підприємствами міста було виплачено 11,7 млн грн. простроченої заборгованості із заробітної плати, з них: ПАТ «Сумське науково-виробниче об’єднання» – 10,7 млн грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 18,0 тис. грн.; ТОВ «Маш-Сервіс» – 3,9 тис. грн.; ПрАТ «Інститут «Сумипроект» – 16,1 тис. грн.; ПрАТ ВЕК «Сумигазмаш» – 3,4 тис. грн.; філія «Сумський райавтодор» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 193,5 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); філія «Сумська дорожньо-екслуатаційна дільниця» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 494,4 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 255,4 тис. гривень (заборгованість погашено у повному обсязі).

Станом на 1 лютого поточного року сума загального боргу складала 132,9 млн гривень.

Його накопичили 21 підприємство: дев’ять – економічно активні (103,7 млн грн.), вісім – підприємства-банкрути (29,1 млн грн.), чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

Питома вага заборгованості – 78% – належить економічно активним підприємствам (75,1% – ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 21,9% – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 87,7%); 0,1% – економічно неактивним підприємствам.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 37 дітей (за попередній тиждень – 46): хлопчиків – 23, дівчаток – 14.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо зменшилась: 496 осіб проти 576.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 285 (переломи – 81, травми зв’язок – 49, рани – 75, вивихи – 13, інше – 67).

Вуличних травм – 165 (переломи – 25, травми зв’язок – 19, рани – 55, вивихи – два, інше – 64), виробничих – п’ять, дорожньо-транспортних – дві, спортивних – дві, та інших – 37.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись вісім осіб переселенців із Донецької та Луганської областей, з них шість дорослих (усі на амбулаторне лікування) та двоє дітей (одна дитина – на медичний огляд, одна – на стаціонарне лікування). 3apeєстровано звернення за амбулаторною допомогою одного переселенця із АР Крим.

За минулий тиждень до ЛПЗ міста звернулося вісім осіб − переселенців з Донецької та Луганської областей. З осіб, що звернулись − шість дорослих.

Зареєстровано звернення за амбулаторною допомогою одного дорослого переселенця із АРК.

Медичної допомоги потребував 19 військовослужбовців, що знаходилися у зоні АТО: з них троє лікувалися стаціонарно. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від родичів військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО не зареєстровано.

Освіта

У школах і садочках тривав освітній процес.

Старшокласники були охоплені інноваційними формами позашкільної роботи. Зокрема, з учнями проводилися заняття щодо створення цифрового середовища у Сумах.

Учні 9-11-х класів стали активними учасниками конкурсу майбутніх менеджерів та тренінгової програми «Менеджер у ХХІ столітті».

Керівники закладів освіти міста взяли участь у обласних педагогічних читаннях з Гуманної Педагогіки «Сім’я – лоно культури людства».

Для заступників директорів організовано семінар-тренінг по написанню проектів партиципаторного (громадського) бюджету та заявок на отримання міжнародних грантів.

На базі школи № 21 організовано методичний вернісаж «Передовий педагогічний досвід: форми узагальнення та поширення в закладах освіти».

Старшокласники взяли участь у ІІ етапі поліцейського квесту «Вбивство у старому місті». Діти мали змогу самостійно провести розслідування умовного злочину, ознайомившись з діяльністю експертів-криміналістів, слідчих та інших фахівців кримінально поліції.

Вісім школярів міста взяли участь у IV етапі Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

За підсумками ІІІ етапу всеукраїнських учнівських олімпіад переможцями стали 97 школярів міста, що складає 91,5% від загальної кількості учасників (89,1% – у минулому навчальному році), це на 2,4% більше в порівнянні з минулим роком. Перші місця посіли 32 учні (33%), другі – 36 (37%), треті – 29 (30%).

Відбулось 10 заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Працював Телефон довіри для населення.

Відповідно до моніторингу захворюваність учнів на ГРВІ становить 13,9%. Протягом тижня не навчалися учні ССШ № 3, 29, ЗОШ №12, гімназії № 1 та 60-ти класів 12 закладів. Станом на 15 лютого призупинено освітній процес у ЗОШ № 18, ЗОШ № 26, класичній гімназії.

Ринок праці

За період з 9 по 15 лютого у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 194 особи.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 16 лютого перебували на обліку, складала 2200 осіб, із них 1795 (82%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 851 одиницю: для робітників – 447, службовців – 332, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 72. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

Станом на 16 лютого поточного року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 84 трудові договори, укладених до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 689 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 273.

Чисельність безробітних направлених на професійне навчання під замовлення роботодавця з початку року становить 65 осіб.

На виконання громадських робіт у поточному році для інформування населення про надання житлових субсидій направлено вісім осіб з числа зареєстрованих безробітних у Департамент соціального захисту населення. Також, з початку року три особи взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Комунальним закладом обласної ради «Сумське обласне патологоанатомічне бюро» подано звіт про заплановане масове вивільнення 42 осіб у зв’язку з реорганізацією 1 березня цього року, ДУ «Виправна колонія № 116» подано звіт про заплановане масове вивільнення 10 осіб у зв’язку з реорганізацією 10 березня цього року, філія ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Сумська регіональна дирекція» надала звіт про заплановане масове вивільнення 22 осіб у зв’язку зі скороченням 30 березня поточного року, ТОВ «НЕМ-ПРІНТ» подало звіт про заплановане масове вивільнення семи осіб у зв’язку з ліквідацією 16 квітня цього року.

14 лютого у міському центрі зайнятості відбувся міні-ярмарок вакансій, на якому шукачі роботи скористались можливістю поспілкуватись із представниками ТОВ «Суми Холод», ТОВ «Морозко Суми», ТОВ «Тріглав» та отримати вичерпну інформацію про вакантні посади.

14 лютого відбувся інформаційний семінар для безробітних громадян з орієнтації на військову службу за контрактом. Присутніх поінформували з військовими та цивільними професіями, які користуються попитом у військових частинах.