003.jpg

Міська комісія з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЇ підбила підсумки своєї роботи за 2017 рік.

Так, з метою забезпечення належного контролю за погашенням суб’єктами господарювання міста заборгованості із заробітної плати, проведення роботи, спрямованої на легалізацію тіньової зайнятості та прихованої заробітної плати, протягом минулого року було проведено 12 засідань комісії.

У ході кожного такого засідання комісією першочергово розглядалися питання, пов’язані з погашенням підприємствами міста заборгованості із заробітної плати перед найманими працівниками. Усього протягом минулого року проведено 30 заслуховувань звітів керівників підприємств-боржників про вжиті заходи, стан та перспективи виплати заборгованості із заробітної плати. За результатами звітувань визначалися невідкладні заходи, спрямовані на ліквідацію заборгованості із заробітної плати.

У результаті проведеної роботи протягом 2017 року забезпечено погашення підприємствами міста заборгованості по заробітній платі на загальну суму майже 102 млн гривень.

Крім того, з метою забезпечення виконання покладених на міську комісію завдань нею щомісячно проводився збір і моніторинг інформації, яка надавалася Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області та головним управлінням ДФС у Сумській області, за результатами чого було визначено 102 суб'єкти господарювання, звітні дані яких свідчили про можливі порушення чинного законодавства при нарахуванні заробітної плати у розмірі меншому мінімального та/або про нелегальну виплату заробітної плати. Серед них: 27 промислових підприємств; 27 підприємств сфери торгівлі та ресторанного бізнесу; 18 будівельних підприємств; вісім підприємств, які здійснюють пасажирські перевезення та перевезення вантажів; два підприємства, що здійснюють операції з нерухомим майном; сім підприємств, які здійснюють надання медичних послуг, торгівлю фармацевтичними препаратами; шість приватних охоронних служб; чотири підприємства сфери послуг; одна друкарня; одне сільськогосподарське підприємство; одне дослідне підприємство.

Протягом попереднього року на засіданнях комісії було проведено заслуховування посадових осіб таких 83 суб'єктів господарювання. За результатами заслуховувань встановлено, що підприємствами виконуються вимоги щодо дотримання встановлених законом мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а низький рівень середньої заробітної плати, як правило, обумовлений такими чинниками як: відсутність достатніх обсягів замовлень, необхідних ринків збуту у підприємств малого бізнесу, зменшення обсягів реалізації товарів і послуг у зв'язку зі зниженням платоспроможності населення, сезонність виконуваних робіт, працевлаштування найманих працівників за строковими трудовими договорами, договорами цивільно-правового характеру, на неповний робочий день тощо.

При цьому у ході засідань комісією постійно зверталася увага посадових осіб підприємств, що заробітна плата в мінімальному розмірі може бути нарахована виключно за просту некваліфіковану працю; при нарахуванні заробітної плати за більш кваліфіковану працю необхідно дотримуватися міжкваліфікаційних співвідношень в оплаті праці. Усім роботодавцям, які брали участь у засіданнях комісії, були вручені пам’ятки про відповідальність за порушення законодавства про працю, передбачену статтею 265 Кодексу законів про працю України, та відповідальність посадових осіб за порушення законодавства про працю та про охорону праці згідно зі статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За результатами розгляду на засіданнях комісії 30 підприємств на 128 осіб збільшили чисельність штатних працівників, 12 підприємств на 269 осіб зменшили чисельність осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами, 64 підприємства збільшили середній розмір заробітної плати.