007.jpg

Виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення про корегування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Під час засідання виконавчого комітету кожен з десяти керівників обслуговуючих організацій по черзі доповів про причини внесення змін до тарифів на послуги, які діють наразі. Підвищення складе від 18 до 50%.

«У порівнянні з діючим тарифом збільшилася мінімальна заробітна плата. Також зросла вартість електроенергії, пально-мастильних матеріалів, житлово-комунальних послуг. Новий тариф розрахований на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 869. По кожній формулі все пораховано. Попередньо були розміщені об’яви щодо перерахунку і всі пропозиції, які надійшли від мешканців, були враховані», – повідомив директор ТОВ «КК «Сумитехнобудсервіс» Сергій ХРУПА.

До кожного з ЖЕКів у членів виконавчого комітету та присутніх представників громадськості були схожі питання: чи було обговорення з мешканцями будинків перед тим, як внести корективи до тарифу, чи були передані підготовлені розрахунки до департаменту інфраструктури міста. Питання стосувалися й паспортів на прибудинкові території, чи розроблені вони, і хто несе відповідальність у разі невідповідності вказаних в них даних.

Директор департаменту інфраструктури міста Григорій ЯРЕМЕНКО зазначив, що всі процедури розрахунків зроблені відповідно до чинного законодавства. «Від обслуговуючих організацій інформацію департамент отримав. Щодо паспортів на прибудинкові території – виконавця робіт визначали за результатами тендеру. У разі якщо в паспорті буде невідповідність, то за умовами договору, виконавець за власний кошт переробить», – розповів він.

До питання з паспортами на прибудинкові території заступник міського голови Олександр ЖУРБА додав, що Порядком формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій передбачено, що якщо в технічному паспорті житлового будинку (гуртожитку) не відображені та невідкореговані площі, необхідні для розрахунку тарифу на послуги, то застосовуються площі, які зазначені в актах, складених за результатами проведених обмірів житлового фонду.

При прийнятті рішення щодо корегування тарифу, члени виконкому врахували пропозиції громадської ради при міському голові, зокрема: до 1 березня цього року обслуговуючим організаціям скласти схеми внутришньобудинкових мереж по кожному будинку; до 1 травня укласти договори про надання послуг з усіма власниками нежитлових приміщень, розміщених у житлових будинках; погоджувати акти виконаних робіт по поточному ремонту повноваженою особою, визначеною у встановленому порядку, іншими органами самоорганізації населення; здійснювати перерахунок вартості послуг, які надаються щомісячно та послугам, які передбачають накопичення коштів по закінченню календарного року; департаменту інфраструктури міста здійснювати періодичний контроль за погодженням актів виконаних робіт між виконавцем та споживачем, а також за перерахунком коштів за ненадання/надання не в повному обсязі або зниженій якості наданих послуг на підставі актів-претензій, укладених у встановленому порядку, та до 1 квітня розпочати процедуру з визначення управителів для будинків, власники яких не визначилися із формою управління; до 1 квітня спільно з департаментом ресурсних платежів прийняти рішення міської ради щодо процедури визначення прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків.

У свою чергу міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив на тому, підвищення необхідне, аби дати змогу обслуговуючим організаціям надавати послуги сумчанам і виплачувати заробітну плату своїм працівникам.

Водночас він підкреслив, що мешканці можуть створювати ОСББ і самі керувати своїми грошима, тарифами, послугами.