0010.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (1 – 8 січня 2018 року).

Бюджет

Станом на 1 січня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 1,4 млрд грн. (102,7 % до плану на рік).

Сума перевиконання до плану на рік становить 35,9 млн грн. в тому числі за рахунок: податок на доходи фізичних осіб – 19,1 млн грн., єдиний податок – 8,8 млн грн., плата за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів – 13,8 млн грн., плата за оренду комунального майна – 3,4 млн грн. та плата за надання адміністративних послуг – 2,7 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 309,8 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 84,4 млн грн. (114,3% до плану на рік), що на 13,2 млн грн. (18,5%) більше надходжень за відповідний період 2016 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 12,7 млн грн. що на 92,6% більше плану на рік.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1,4 млрд грн. (97,8% до плану на рік), до Спеціального фонду – 19,4 млн грн. (74,6% до річного плану).

Плата за землю та комунальне майно

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 20,4 млн грн. (120,2% від планового завдання на 12 місяців), від відчуження комунального майна – 4,9 млн грн. (175,4% від планового завдання на 12 місяців).

Заборгованість із заробітної плати

Протягом грудня минулого року заборгованість із заробітної плати зменшено на 32,9 млн грн., з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 31,8 млн грн.; ТОВ «А-Муссон» – 380,7 тис. грн.; ТОВ «Маш-Сервіс» – 671,6 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 28,5 тис. грн.; ПАТ ВЕК «Сумигазмаш» – на 3,3 тис. гривень.

Станом на 1 січня поточного року сума загального боргу складала 111,1 млн гривень.

Його накопичили 20 підприємств: три – економічно активні (81,5 млн грн.), дев’ять – підприємства-банкрути (29,1 млн грн.), вісім – економічно неактивні (532 тис. гривень).

Питома вага заборгованості – 73,3% – належить економічно активним підприємствам (72,0% – ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 26,2% – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 86,9%), 0,5% – економічно неактивним підприємствам.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 38 дітей (за попередній тиждень – 37): хлопчиків – 18, дівчаток – 20.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо зменшилась: 385 осіб проти 526.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 250 (переломи – 62, травми зв’язок – 33, рани – 56, вивихи – сім, інше – 92).

Вуличних травм – 115 (переломи – 53, травми зв’язок – 25, рани – 33, вивихи – дві, інше – дві), дорожньо-транспортних – одна та інших – 19.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись п’ять осіб переселенців із Донецької та Луганської областей, з них троє дорослих. Переселенці із АРК не звертались.

Медичної допомоги потребували 11 військовослужбовців, що знаходилися у зоні АТО: двоє лікувалися стаціонарно та дев’ять – амбулаторно.

Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО не зареєстровано.

Освіта

З 2 січня розпочався набір дітей до груп раннього і дошкільного віку, відкритих у другому блоці дошкільного навчального закладу № 38 «Яблунька», що дасть можливість розвантажити інші садочки у районі Хіммістечка.

Здійснено загальноміський профілактичний рейд «Канікули». Вивчено стан дозвіллєвої діяльності учнів під час зимових канікул. Представники закладів освіти відвідали сім’ї дітей, які перебувають на внутрішкільному обліку, опинились у складних життєвих обставинах.

У закладах освіти міста проведено заходи виховного спрямування: новорічно-розважальні ігри, забави, театралізовані дійства, майстер-класи, квести, диспути, тренінги, благодійні акції. Забезпечено роботу гуртків, спортивних секцій, бібліотек, спортивних залів, музейних об’єднань.

У обласному академічному театрі драми та музичної комедії імені М. Щепкіна, обласному театрі для дітей та юнацтва, ПК ПАТ «Сумське НВО» відбулися перегляди вистав учнями шкіл міста.

Школярі відвідали заклади позашкільної освіти, здійснили екскурсійні подорожі та поїздки.

Відбулося нагородження переможців міської виставки-конкурсу новорічних композицій «Збережемо ялинки разом!». Учні шкіл № 8, 9, 10, які посіли перші місця, нагороджені грамотами управління освіти і науки та цінними подарунками.

Учителі української та німецької мови, фізики, фізичної культури взяли участь у ІІ (обласному) етапі всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2018».

Відбулася нарада кухарів, комірників, заступників директорів відповідальних за організацію харчування дітей у закладах освіти, на якій було підведено підсумки роботи постійно діючої комісії з питань перевірки організації харчування дітей у закладах освіти м. Суми у 2017 році та наголошено на основних завданнях по організації харчування учнів у 2018 році.

Тривали заняття у школі «Юного олімпійця» для підготовки учнів до участі у ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад.

Відбулось п’ять заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Працював Телефон довіри для населення.

Станом на 4 січня тривав капітальний ремонт: покрівлі ДНЗ № 26, будівлі та приміщень ДНЗ № 40, фасаду ССШ № 2, будівлі ЗОШ № 8, стрілкового тиру гімназії № 1. Також продовжуються роботи по термомодернізації будівель ЗОШ № 24, ССШ № 25 та НВК № 16, замовником яких є управління капітального будівництва та дорожнього господарства.

За виконані ремонтні роботи по капітальних ремонтах у попередньому році підрядним організаціям перераховано близько 39 млн грн., зокрема, 11 млн грн. за заходи з енергозбереження. За минулий рік у закладах освіти замінено 2032 віконних блоки на загальну суму 15,6 млн гривень.

Ринок праці

За період з 2 по 4 січня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 92 особи.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 5 січня перебували на обліку, складала 2134 особи, із них 1735 (81%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 564 одиниці: для робітників – 338, службовців – 171, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 55. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило чотири особи.

Станом на 5 січня поточного року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 10 трудових договорів, укладених до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 43 особи, з них зареєстрованих безробітних – 18.

Чисельність безробітних направлених на професійне навчання під замовлення роботодавця з початку року становить 56 осіб.

Сумська гідрогеолого-меліоративна партія надала звіт про заплановане масове вивільнення 12 осіб у зв’язку з реорганізацією 17 січня 2018 року, а також комунальним закладом обласної ради «Сумське обласне патологоанатомічне бюро» подано звіт про заплановане масове вивільнення 42 осіб у зв’язку з реорганізацією 1 березня цього року.