005.jpg

Міська рада виборола для мешканців будинку № 9 по вулиці Металургів право на перерахунок об’ємів спожитого природного газу.

14 грудня 2017 року рішенням Апеляційного суду Сумської області частково задоволено апеляційну скаргу Сумської міської ради, скасовано рішення Ковпаківського районного суду м. Суми від 1 листопада 2017 року по справі № 592/4133/17. Справа розглядалася в розрізі незгоди сумчан з рішенням комісії ПАТ «Сумигаз», згідно з яким до них, як порушників, були застосовані санкції у вигляді збільшення до граничних показників норм споживання газу. Судом першої інстанції відмовлено в задоволенні позовних вимог.

Проте з таким рішенням суду не погодилась Сумська міська рада, яка зверталася до суду в інтересах окремих мешканців будинку № 9 по вул. Металургів. В апеляційній скарзі до суду вищої інстанції міська рада посилалися на порушення судом першої інстанції норм матеріального і процесуального законодавства, просила скасувати рішення місцевого суду, зазначаючи, що позивачі не перешкоджали працівникам підприємства встановлювати загальнобудинкові прилади обліку газу, а лише наполягали на встановленні їм індивідуальних приборів обліку газу. Відповідно до Кодексу газорозподільних систем до таких споживачів підприємство не вправі застосовувати граничні норми споживання газу, а саме 9,8 м3 на одну людину замість 4,4, а з 19 серпня 2017 року – 3,3 м3.

Рішенням суду апеляційної інстанції встановлено, що акти про порушення, на підставі яких виносилось рішення комісії ПАТ «Сумигаз», складені не відносно конкретно визначеного споживача, а стосовно об’єкту – житлового будинку № 9 по вул. Металургів, тобто акти не містять відомостей про вчинення правопорушення конкретною особою, а відповідно і прийняття ПАТ «Сумигаз» рішення про відповідальність конкретної особи на підставі цього акту є неправомірним.

Таким чином, жителі будинку № 9 по вул. Металургів можуть звернутись до ПАТ «Сумигаз» з відповідними заявами щодо здійснення їм перерахунку об’ємів спожитого природного газу за час дії вищевказаного рішення комісії починаючи з 1 грудня 2016 року із застосуванням норми споживання природного газу 4,4 м3, а з 19 серпня 2017 року – 3,3 м3.

Заява

Рішення суду