0012.jpg

Працівники комунального підприємства «Зеленбуд» упродовж року прикрашали Суми новими квітниками та приділяли увагу зеленим насадженням міста.

Про роботу КП у поточному році розповів під час виїзного брифінгу його директор Володимир ЛАВРИК.

Наразі, повідомив він, комунальне підприємство обслуговує близько 45 об’єктів благоустрою, враховуючи парк ім. Кожедуба, Басівський парк, а також інші об’єкти загальною площею 112 га, серед них 103 га – газони, доріжки та квітники.

За дев’ять місяців поточного року працівники підприємства висадили 187700 кущів однорічних та 8700 кущів багаторічних квітів. Загальна сума коштів, спрямованих на висадку квітів, склала понад 900 тис. гривень. Майже 70% саджанців було вирощено у власних теплицях.

«На наступний рік плануємо збільшити кількість однорічних і багаторічних квітів до 200 000 кущів. Також плануємо продовжувати висаджувати троянди, адже Суми – це місто троянд. Щоб наше файне місто було більш різнобарвним та квітучим», – зазначив Володимир Лаврик.

На допомогу собі придбали коштом міського бюджету два самоскиди та автобус для перевезення робітників підприємства.

Окремо очільник КП «Зеленбуд» зупинився на видаленні сухостійних, аварійних дерев та покосі трави по місту. За дев’ять місяців цього року було видалено 463 сухостійних дерева, обрізано гілля на 644 деревах. До кінця року заплановано довести кількість спиляних дерев до 900, а тих, що обрізали – до 1000. Згідно з кошторисом на ці роботи з міського бюджету виділено 940 тис. гривень. На наданий момент використано 720 тис. грн., решта коштів залишилась на виконання робіт у грудні. На покіс трави та прибирання доріжок було передбачено 973 тис. гривень.

«Питання вивозу опалого листя та деревини завжди є актуальним. Зараз укладаємо договори і утилізуємо його на ТОВ «Керамейя» та концерні «NICMAS». Разом з тим, за ініціативи міського голови Олександра ЛИСЕНКА опрацювали питання переробки гілля та деревини. Наразі спільно зі спеціалістами СНАУ розроблений проект створення на зеленому полігоні по вул. М. Лукаша лінії з виготовлення брикетів та компосту з гілля та деревини. Період окупності складатиме п'ять років. Плануємо залучити й державні кошти», – розповів журналістам Володимир Лаврик.

Також він звернув увагу, що протягом звітного періоду по різних куточках міста з’явилося кілька цікавих квіткових композицій, це й нотний стан та скрипковий ключ, «Жар-птиця», «Букет нареченої» та декоративна квіткова композиція «Я люблю Суми».

Також у поточному році КП «Зеленбуд» спільно з обласним КЗ «Сумська обласна рятувально-водолазна служба» розпочало очистку річок. Виконали робіт на суму понад 190 тис. гривень. Зусиллями підприємства відремонтували Меморіал загиблим воїнам-інтернаціоналістам.

Одним із досягнень свого підприємства, керівник вважає, те що змогли зберегти основний колектив, а середня заробітна плата працівників становить 5300 грн. проти минулорічних 3825 гривень.

Як повідомив Володимир Лаврик, за три квартали цього року підприємство заробило понад 200 тис. гривень, це прибутки отримані за рахунок видалення дерев, покосу трави, надання інших послуг.

Завдяки заробленим коштам на самому підприємстві протягом року відремонтували теплиці (понад 200 м²), розпочали реконструкцію гаража, провели ремонтні роботи головного та складських приміщень підприємства, роздягальні. Кошторис робіт склав близько 0,5 млн гривень. Що ж стосується роботи підприємства в зимовий період, то працівники займатимуться видаленням сухостійних та аварійних дерев, прибиранням і посипанням доріжок на закріпленій території. Для цього придбали понад 30 м3 піску і вже почали роботу.