0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради 13 листопада закцентував увагу на необхідності поширення серед сумчан інформації щодо профілактики грипу та ГРВІ, а також необхідності проведення щеплень.

Про ситуацію із захворюваністю сумчан на застуди розповіла в. о. начальника відділ охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО. За її словами, станом на 8 листопада у місті було зареєстровано 1164 випадків захворювання на грип та ГРВІ. Серед недужих 65,7 % – це діти віком до 18 років. Летальних випадків та захворювань з тяжким перебігом та захворювання на грип на звітному тижні не зареєстровано.

Олена Чумаченко підкреслила, що найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень – жовтень). Разом з тим, щеплення рекомендовано робити і в більш пізні терміни – впродовж усього сезону грипу.

«На сьогодні аптечні заклади Сум забезпечені вакциною Ваксігрип та Джісі Флю, орієнтовною вартістю від 180 до 250 гривень. Загальна кількість вакцинованих з початку епідемічного сезону складає 393 чоловіка (діти до 18 років – 26 осіб, не враховані діти вакциновані у приватних медичних центрах), серед них 225 медичних працівників. За кошти місцевого бюджету щеплено 191 особу», – розповіла Олена Чумаченко.

Принагідно в. о. начальника відділ охорони здоров’я зазначила, що лікувальні заклади міста надають роз’яснення населенню та керівникам підприємств щодо профілактики грипу, розміщені оголошення про порядок проведення вакцинації та можливість придбати вакцини у аптечних закладах. Провести вакцинацію проти грипу можливо у поліклініці за місцем проживання. Перед щепленням обов’язково проводиться медичний огляд лікарем.

Усі громадяни можуть придбати вакцини лише за термоконтейнера з холодоелементами, оскільки зберігання вакцин здійснюється з дотриманням «холодового ланцюга», що забезпечує зберігання первинної якості препаратів.

Очільник обласного центру наголосив на тому, що найближчим часом погодні умови будуть сприяти поширенню інфекції, а тому відділ охорони здоров’я та міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області мають активізувати роботу з інформування городян про необхідність профілактики ГРВІ та грипу та щеплення від цих хвороб.

«Зараз потрібно велику увагу приділити цій роботі, аби сумчани якомога менше хворіли на грип та ГРВІ. Це збереже здоров’я містян та їхні кошти, адже ліки зараз дуже дорогі. Тому краще профілактика і вакцинація, ніж черги в аптеках за дороговартісними ліками. Тож, будь-ласка, поширюйте відповідну інформацію серед населення», – сказав Олександр Лисенко.