002.jpg

Міська влада продовжує здійснювати контроль за нарахуванням та своєчасною виплатою заробітної плати сумчанам.

У п’ятницю, 27 жовтня, відбулося засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Були розглянуті питання стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати економічно активними підприємствами-боржниками та дотримання окремими підприємствами міста вимог законодавства щодо нарахування заробітної плати у розмірі не нижче мінімального.

На початку засідання начальник управління з питань праці міської ради Анатолій ЗАНЧЕНКО повідомив, що згідно з оперативними даними станом на 27 жовтня прострочену заборгованість по виплаті заробітної плати на загальну суму 91 млн грн. має 21 підприємство міста.

З них 60,9 млн грн. (66,9 %) належить ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання». При цьому він відмітив, що протягом жовтня економічно активними підприємствами-боржниками заборгованість по заробітній платі зменшено на 18,2 млн грн. (16,6 %).

Одночасно на засіданні міської комісії були заслухані посадові особи усіх економічно активних підприємств – боржників: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання», ТОВ «Маш-Сервіс», ТОВ «Сумиспортінвест», ТОВ «Зарічник». Визначені заходи, спрямовані на забезпечення погашення заборгованості по виплаті заробітної плати.

Крім того, з метою здійснення контролю за дотриманням роботодавцями міста вимог законодавства щодо нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, не меншому від мінімального, встановленого законодавчо, на засіданні комісії були заслухані і проаналізовані пояснення посадових осіб 14 підприємств.

Їх звітні дані, згідно з інформаціями, наданими головним управлінням ДФС у Сумській області та Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення при нарахуванні заробітної плати.

За результатами заслуховування порушень щодо дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці не встановлено. Одночасно посадовим особам вищевказаних підприємств було рекомендовано розглянути можливість підвищення рівня оплати праці найманих працівників, а також вручено пам'ятки про відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України та відповідальність посадових осіб за порушення законодавства про працю та про охорону праці згідно зі статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.