001.jpg

Відділ транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг відповів на колективне електронне звернення.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про освіту» місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати пільговий проїзд учнів до місця навчання і додому у порядку та розмірах, визначених органами місцевого самоврядування, та передбачати на це відповідні видатки з місцевих бюджетів.

Ч. 2 ст. 29 Закону України «Про автомобільний транспорт» визначено, що органи місцевого самоврядування зобов'язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону.

Слід зазначити, що на сьогодні опрацьовується питання безкоштовного проїзду учнів 5-11 класів у міському комунальному транспорті шляхом компенсування відповідних втрат доходів перевізника за рахунок коштів міського бюджету.

Стосовно пільгового проїзду учнів 5-11 класів в міських автобусах, що не перебувають у комунальній власності, повідомляємо, що на даний час проблематичним є розрахунок суми видатків міського бюджету відповідно до вимог бюджетного законодавства в частині обґрунтованості витрат бюджету та цільового використання бюджетних коштів.

Зважаючи на вищевикладене, вирішення порушеного питання, зокрема розрахунок суми компенсаційних виплат з міського бюджету, є можливим за умови налагодження перевізниками обліку та контролю за кількістю перевезених учнів та наданих абонементних квитків.