0012.jpg

Головним критерієм оцінки об’єктів нерухомого майна, які перебувають у власності територіальної громади м. Суми, є точність визначення його вартості, й оцінювання проводиться якісно, професійно та об’єктивно.

На цьому під час брифінгу 14 вересня наголосили директор департаменту забезпечення ресурсних платежів Юрій КЛИМЕНКО та члени Експертної ради Українського товариства оцінювачів Олена МІНЯЙЛО і Максим ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

Юрій Клименко розпочав спілкування з журналістами зі спростування недостовірної інформації, яка розповсюджувалась соціальними мережами та ЗМІ і ставила під сумнів об’єктивність оцінки об’єктів нерухомого майна територіальної громади, що підлягають приватизації шляхом викупу орендарем або продажу на аукціоні. Йдеться про нежитлові приміщення за адресами: вул. Харківська, 1, вул. Г. Кондратьєва, 143, вул. Тополянська, 28/1 та інші.

Керівник департаменту забезпечення ресурсних платежів наголосив на тому, що у всіх випадках їхній структурний підрозділ співпрацює із професійними суб’єктами оціночної діяльності та всі процедури оцінки комунального майна відбуваються у межах, спосіб і на підставі, що визначені законом.

Оцінка майна – це фахова думка спеціаліста, яка заснована шляхом аналізу ринку, найбільш ефективного використання предмета оцінки та на аналізу всіх ціноутворюючих факторів, що впливають на вартість конкретного об’єкта.

«Оцінка проводиться на підставі великої кількості нормативних і методологічних вимог. Ми, як оцінювачі, несемо відповідальність згідно з чинним законодавством, працюємо максимально неупереджено, разом з тим, вся оцінка об’єктів майна після проходить ще й процедуру рецензування», – акцентувала представник Експертної ради Українського товариства оцінювачів Олена Міняйло.

Декілька зауважень додав і Максим Зеленський: «Напрацьована значна кількість дієвих законодавчих і нормативних актів, які регламентують процес відчуження державного та комунального майна, в тому числі незалежної оцінки об’єктів приватизації. Основні з яких – Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» і Закон України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» та Національні стандарти оцінки майна, – розповів він. – Безумовно всі оцінювачі, які за рішенням конкурсної комісії департаменту забезпечення ресурсних платежів здійснюють оцінку вартості нерухомого майна громади діють на підставі встановлених нормативно-правових актів, тому виконані оцінки та звіти про оцінку є об’єктивними».

Щодо цього об’єкту за адресою вул. Харківська, 1, вже на етапі огляду приміщення, його стан був кваліфікований як незадовільний, що певним чином вплинуло на оціночну вартість. Максим Зеленський продемонстрував присутнім світлини, де видно, що оздоблення внутрішніх стін майже повністю зруйновано, вся електропроводка, розподільчі прилади, трубопроводи, опалювальні пристрої – демонтовані, міжкімнатні двері та двірні коробки – відсутні, вікна – пошкоджені, огороджувальні конструкції лоджії майже зруйновані.

Юрій Клименко зазначив, що вся інформація щодо оцінки нерухомого майна знаходиться у вільному доступі на Інформаційному порталі Сумської міської ради та на сайті департаменту забезпечення ресурсних платежів.

До слова, на веб-порталі Фонду державного майна України розміщено всі необхідні матеріали щодо кваліфікаційних свідоцтв оцінювачів, наявності сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності, всі дані по об’єктам комунальної власності, оцінці майна у розрізі об’єктів, видів приватизації, суми приватизованих за рік об’єктів по населеним пунктам та інше.