0012.jpg

Протягом липня заборгованість із заробітної плати на сумських підприємствах зменшилася на 9,7 мільйона гривень.

Про це інформують у департаменті соціального захисту населення.

Станом на 1 серпня заборгованості із виплати заробітної плати існувала на 22 підприємствах у загальній сумі 103,4 млн гривень.

У липні було погашено борги в ПАТ «Укрхімпроект» (863 тис. грн.), філіях ДП «Сумський облавтодор» «Сумська дорожньо-експлуатаційна дільниця» і «Сумський райавтодор» в загальній сумі 290,1 тис. грн., зменшено їх у ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (8,6 млн грн.) та ТОВ «Маш-Сервіс» (548,2 тис. грн.).

Разом з тим, збільшено заборгованість у Сумському коледжі економіки і торгівлі (119,1 тис. грн.) та ТОВ «Сумиспортінвест» (59,9 тис. грн.).

У зв’язку з несвоєчасним розрахунком замовників за продукцію дослідного виробництва (двоокис титану) виникли борги в ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» (104 тис. грн.), проте, в серпні їх було погашено, працівники цього підприємства отримали заробітну плату в повному обсязі за липень поточного року.

Минулого місяця зменшено борги в ПВКМП «НАСА» (1,8 тис. грн.), збільшено їх у ВАТ «Selmi» (264,9 тис. грн. – нараховано компенсаційні виплати звільненим працівникам) та ПАТ ВЕК «Сумигазмаш» ( 8,5 тис. грн.).

Порушено справу про банкрутство з процедурою розпорядження майном у ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Преобразователь» та переведено з категорії «економічно неактивних підприємств» (62,1 тис. грн.).

На 8 економічно неактивних підприємствах (532 тис. грн.) в липні та серпні 2017 року виплати не проводились.

Слід зазначити, що за оперативними даними на 1 вересня внаслідок невиплати нарахованої заробітної плати за липень 2017 року заборгованість із заробітної плати збільшилась на 20,3 млн грн. (19,6%) і залишається на 21 підприємстві міста в загальній сумі 123,7 млн гривень.

Протягом серпня збільшено борги у ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (20,8 млн грн.) та ТОВ «Маш-Сервіс» (33 тис. грн.), погашено їх і ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» (104 тис. грн.), зменшено в Сумському коледжі економіки і торгівлі (377,4 тис. грн.), ТОВ «Сумиспортінвест» (65,7 тис. грн.), ВАТ виробничо-енергетична компанія «Сумигазмаш» (7,3 тис. грн.).

Питома вага заборгованості 93,8 млн грн. (75,8%) належить 4 економічно активним підприємствам.

З початку 2017 року на восьми засіданнях міської комісії з цих питань проаналізовано ситуацію, що склалась на 20 підприємствах, які мали 101,1 млн грн. боргів по заробітній платі, заслухано представників 10 підприємств.

Направлялись листи до керівників підприємств-боржників із заробітної плати щодо складання графіків погашення боргів; ліквідаторів – про визначення шляхів та кінцевих термінів завершення ліквідаційної процедури; Сумської міської організації роботодавців «Сумське об’єднання роботодавців» та Федерації організацій роботодавців Сумської області щодо сприяння отриманню замовлень або в разі потреби перепрофілюванню підприємств, що мають борги по заробітній платі з урахуванням конкурентоспроможності продукції та послуг; Кабінету Міністрів України про сприяння у прискоренні відшкодування ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» ПДВ.

Щомісяця переліки підприємств-боржників направляються до депутатських комісій Сумської міської ради для врахування в роботі при наданні в оренду приміщень, комунального майна та земельних ділянок та управління Держпраці у Сумській області для проведення перевірок та вжиття заходів адмінвпливу.

В результаті проведеної роботи з початку поточного року погашено борги із заробітної плати на 14 підприємствах в сумі 3,2 млн гривень.