002.jpg

З жовтня 2014 року у Сумах опікуються соціальним захистом внутрішньо переміщених осіб, вживаються відповідні заходи щодо забезпечення першочергового задоволення потреб даних громадян зі Сходу країни та тимчасово окупованого Криму.

За інформацією департаменту соціального захисту населення, з початку поточного року 6 511 осіб обліковані як внутрішньо переміщені, з них 4 952 – звернулися за подовженням дії довідки про взяття на облік, 482 внутрішньо переміщені особи звернулися вперше за отриманням такої довідки.

Правом на оформлення житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в орендованому житлі скористалися 57 внутрішньо переміщених осіб. Станом на 1 серпня користуються субсидією 19 осіб відповідної категорії.

Виплати щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, проведено 1 199 сім’ям (1 982 особам) на загальну суму 10248,3 тис. грн.

З липня минулого року організовано роботу комісії по призначенню (відновленню) усіх соціальних виплат, в тому числі і пенсій, внутрішньо переміщеним особам. За цей час було проведено 55 засідань, на яких розглянуто справи по 4 068 внутрішньо переміщеним особам.

Іншими видами державної соціальної допомоги (допомога при народженні, допомога на дітей одиноким матерям, допомога на дітей під опікою та державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям) користується 237 внутрішньо переміщених осіб.

Як повідомляють у департаменті соціального захисту населення, на території міста внутрішньо переміщені особи проживають в приватних орендованих квартирах та приватних будинках. Разом із тим користуються послугами геріатричного пансіонату для ветеранів війни та праці, Центру реінтеграції бездомних осіб та Сумського центру соціально-психологічної реабілітації дітей області.

Організовано роботу по оформленню документів щодо надання грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції. З початку 2017 року проведено сім засідань відповідної комісії, складено реєстри на 17 громадян на загальну суму 21,2 тис. грн., які направлено до Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації. Виплати відповідно до зазначеної постанови Кабінету Міністрів України з початку року не проводилися.