0010.jpg

У Сумах ОСББ за фінансового сприяння міста та держави впроваджують енергоефективні заходи у багатоквартирних будинках. Як скористатись наявними можливостями продемонстрували на прикладі ОСББ «Злагода» на виїзному брифінгу 19 липня.

Сучасний підхід та «європейське» бачення членів ОСББ «Злагода» щодо енергозберігаючих заходів вражають.

Голова правління ОСББ «Злагода» Валентина КАЛЮЖНА розповіла, що у червні поточного року об’єднання взяло кредит на суму 598 тис. грн. кредит для заміни вікон в усьому будинку. Частину кредиту – 300 тис. грн. – компенсувала держава. Далі співвласники повертатимуть тіло кредиту у розмірі 298 тис. грн., а міська рада у цей термін допомагатиме ОСББ сплачувати всі відсотки.

Це вже другий кредит даного об’єднання співвласників. Перший – на суму 104 тис. грн. – ОСББ «Злагода» взяло у 2015 році. За ці кошти було замінено та утеплено мережі теплопостачання та гарячої води. Компенсація від держави тоді склала 53 тис. грн.

Маючи за мету встановити індивідуальний тепловий пункт з автоматичним погодним регулюванням, який замінив би три теплових пункти, співвласники вирішили скористатись механізмом співфінансування 70/30, де до 70% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, не менше 30% − власні та залучені кошти ОСББ. Загальний кошторис проекту складає близько 500 тис. грн. На свої 30%, а це 150 тис. грн., ОСББ «Злагода» також буде оформлювати кредит.

У поточному році об’єднання співвласників приєднало до себе ще один будинок з двох під'їздів, а міська рада допомогла коштами на ремонт даху цих під'їздів.

Для порівняння Валентина Калюжна провела екскурсію обома будинками. Якщо в першому вже видно результати старань співввласників, то у тільки-но приєднаному будинку ще тільки розпочалося оновлення. З огляду на це, голова правління ОСББ «Злагода» закликала мешканців сумських багатоповерхівок не боятись відповідальності і зважуватись на створення ОСББ. Адже це зробить більш комфортним життя самих сумчан. До того ж ще й зекономить їхні кошти на сплату житлово-комунальних послуг.

Та це не єдиний позитивний досвід співпраці ОСББ та міської влади. Радник міського голови з питань взаємодії з ОСББ Роман ГУЧЕНКО зазначив, що ОСББ «Суми Миру 34», яке з квітня приступило до управління своїм будинком, як і було обіцяно міським головою Олександром ЛИСЕНКОМ допомагати новоутвореним об’єднанням, міська рада виділила кошти на проведення капітального ремонту мереж водопостачання та водовідведення.

Також співвласники з початку створення ОСББ почали збирати кошти для участі у програмі 70/30. Оскільки кошти (загальна сума проекту 360 тис. грн.) будуть спрямовані на енергоефективні заходи, а саме встановлення ІТП (індивідуальний тепловий пункт з автоматичним погодним регулюванням), заміну вікон загального користування та капітальний ремонт електропостачання, на свою частку коштів, за рішенням загальних зборів, ОСББ братиме кредит.

Постійна комісія з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку вже задовільнила звернення ОСББ «Суми Миру 34. Залишилось рішення за постійною комісією з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів, розвитку підприємництва, торгівлі та послуг, регуляторної політики.

Окрім того, у минулому році мешканці будинку подали свій проект на встановлення дитячого майданчика у рамках партиципаторного бюджету. І набрали необхідну кількість голосів від сумчан.

За словами, заступника міського голови Олександра ЖУРБИ, міська влада готова надалі підтримувати жителів багатоповерхівок, які піклуються за своє житло та створюють ОСББ.

Так, у поточному році на капітальний ремонт будинків, де мешканці зорганізувались, передбачено 12,8 млн грн., а за схемою 70/30 – 1,5 млн грн. Окрім того, Олександр Журба повідомив, наразі на стадії створення знаходиться ще три ОСББ.