006.jpg

13 липня у обласному центрі підбили підсумки моніторингу сумських магазинів, які здійснюють реалізацією продуктів харчування.

До розмови запросили керівників підприємств роздрібної торгівлі, аби повідомити про результати такого дослідження.

Заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА нагадала, що відповідно до розпорядження міського голови, була створена робоча група, яка протягом двох тижнів, з 21 червня по 12 липня, перевіряла заклади торгівлі, де продають продукти харчування. До складу робочої групи увійшли спеціалісти управління Держпродспоживслужби в м. Сумах, управління «Інспекція з благоустрою в м. Суми», відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, Сумського філіалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Загалом перевірили 48 об’єктів роздрібної торгівлі, які реалізують продукти харчування та торгові точки по реалізації продуктів харчування, в першу чергу швидкопсувні на 8 ринках міста.

В. о. начальника управління Держпродспоживслужби в м. Сумах Олександр ЧЕРНЯК зазначив, що на сьогодні вкрай високі показники захворюваності сумчан на кишкові інфекції. За його словами, лише протягом перших шести місяців поточного року з цього приводу за медичною допомогою звернулося понад тисячу городян. І з кожним роком ця ситуація погіршується.

«Однією із причин такої невтішної тенденції є те, що недобросовісні оператори ринку, які задля власної вигоди, нехтують правилами гігієни та вимогами чинного законодавства у сфері реалізації продуктів. Тому такі перевірки необхідні та спонукатимуть підприємців дбати про якість реалізованої продукції», - сказав Олександр Черняк.

Про порушення, які були виявлені під час моніторингу, розповів начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ. Він повідомив, що найбільше оператори ринку грішать відсутністю куточків споживача або ж розташуванням їх в не доступному для покупця місці, відсутністю документів, які засвідчують якість та безпеку продуктів харчування, не дотриманням товарного сусідства, реалізацією випічки з м’ясними начинками в асортименті (пиріжки з лівером, гамбургери, піца тощо) без відповідного температурного режиму, продажею продуктів харчування з простроченим терміном придатності та інше.

З огляду на виявлені порушення робоча група рекомендувала підприємцям: терміново усунути виявлені порушення та повідомити про це відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів за тел.: 700-650; вимагати від постачальника документи, які посвідчують якість та безпеку продукції, а саме - товарно-транспортну накладну, яка є основним документом, що підтверджує якість безпеки продукту та простежує його надходження. Крім того, надано номери телефонів представників робочої групи для консультацій з питань реалізації продуктів харчування відповідно до діючого законодавства.

На жаль, сказав Олег Дубицький, після проведеного моніторингу лише десять суб’єктів господарювання звернулись за допомогою з усунення виявлених недоліків.

Надалі, повідомив начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, плануються інспектування і в закладах ресторанного господарства.