0012.jpg

У вівторок, 11 липня, у Сумах представники громадськості разом із фахівцями відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг обговорили механізми обстеження пасажиропотоку на міських маршрутах та проведення дослідження мобільності та міграції сумчан.

Начальник відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО зауважив: «З огляду на те, що було рішення сесії, яке зобов’язує нас відстежити пасажиропотік у громадському транспорті, сьогоднішнє засідання ми присвятили саме цьому питанню. «Круглий стіл» ми організували задля того, аби обговорити із громадськістю проведення двох досліджень, які допоможуть вирішити найбільш актуальне сьогодні транспортне питання»

Потому Сергій Яковенко представив присутнім напрацювання відділу стосовно проведення першого дослідження – «Обстеження пасажиропотоку на маршрутах м. Суми».

За словами посадовця, для його проведення відділ транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг звернувся до трьох вишів: СумДУ, КПІ ім. І. Сікорського та ХНАДУ, а також регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC). Відповіді отримали від перших трьох.

У кожному із вишів готові надати даний вид послуги – відстежити пасажиропотік. Щоправда, існує різниця у ціні. Найдешевше буде замовити цю послугу у СумДУ. Тут просять лише 51,35 тис. грн. А от КПІ ім. І Сікорського і ХНАДУ запросили по 150 тис. грн. і 199,8 тис. грн. відповідно.

Проте вже в процесі обговорення громадські активісти зосередили увагу на тому, що не зовсім зрозумілим є метод обрахунку пасажиропотоку (у всіх трьох випадках він вказаний як вибірковий), на недоцільності замовлення такої послуги в університетів із інших міст, необхідності розробки автоматизованої системи вимірювання пасажиропотоку.

Лунали й інші пропозиції, серед яких було і встановлення у громадському транспорті електронних датчиків, які допоможуть, на думку, громадських активістів, точніше показати пасажиропотік.

Після тривалого обговорення присутні домовилися про те, що відділ транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг опрацює останню пропозицію від громадськості. Сергій Яковенко сказав, що це буде пілотний проект. Стосовно того, як саме його втілюватимуть у життя, фахівці відділу та громадські активісти визначаться згодом. Разом із тим опрацюють і перші три пропозиції від університетів.

Потому учасники «круглого столу» поговорили про проведення дослідження мобільності та міграції мешканців обласного центру. Головний спеціаліст відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг Інна ЧІРКА повідомила, що з даного питання також було звернення до СумДУ, КПІ ім. І Сікорського та регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Метою ж цього дослідження є коригування пасажиропотоку в громадському транспорті та розташування зупинок громадського транспорту по місту. Дане питання опрацьовуватиметься з врахуванням всіх пропозицій від громадськості, в тому числі і щодо залучення міжнародних організацій до цього дослідження.

Сергій Яковенко зазначив, що це засідання не останнє. Після того, як відділ логістики, зв’язку та телекомунікаційних послуг опрацює всі пропозиції, громадськість знову запросять до діалогу, аби остаточно визначитися із проведенням даних досліджень.