0012.jpg

Члени виконавчого комітету заслухали інформацію відділу торгівлі, побуту та захисту прав про стан виконання заходів з підготовки ринків міста до роботи у весняно-літній період 2017 року.

За словами начальника відділу Олега ДУБИЦЬКОГО, станом на 18 квітня у Сумах працювало 12 ринків: 2 продовольчих, 2 непродовольчих, 8 змішаних, на яких облаштовано – 4488 торгових місць, в тому числі для реалізації сільськогосподарської продукції – 928 місць. В період із 16 по 23 березня поточного року фахівці відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів спільно з фахівцями Сумського філіалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та управлінням Держпродспоживслуби у м. Сумах здійснили моніторинг стану виконання заходів по підготовці ринків обласного центру до роботи у весняно-літній період.

У результаті проведення моніторингу встановлено, що адміністраціями ринків здійснюється недостатній контроль за дотриманням вимог нормативно-правових актів при реалізації продовольчих та непродовольчих товарів. Серед найбільш грубих порушень такі: продаж продовольчих товарів (яйця курячі, сир твердий, кондитерські вироби, м'ясо птиці, ковбасні вироби, круп’яні вироби) без документів, які повинні супроводжувати об’єкти санітарних заходів у обігу; реалізація швидкопсувних товарів (ковбасні вироби, сир твердий) з порушенням температурного режиму; продаж продовольчих товарів, що заборонені до продажу на ринках та інші.

У період з 4 квітня по 18 квітня був здійснений повторний моніторинг, результати якого показали, що деякі порушення не були усунуті.

Директор підприємства Сумської облспоживспілки «Центральний ринок м. Суми» Расул ГАЛАЄВ пояснив, що попри те, що під час обох моніторингів були виявлені порушення при здійсненні торгівлі на Центральному ринку, адміністрація працює над тим, аби таких не було. Зокрема, на запитання міського голови Олександра ЛИСЕНКА, які заходи вживаються для ліквідації стихійної торгівлі поблизу ринку, Расул Галаєв відповів, що безкоштовно місць для торгівлі безпосередньо на ринку, на жаль, немає. Проте ті продавці, які хочуть робити це санкціоновано, можуть за 2 – 10 грн. в день мати місце для торгівлі.

Як зазначив Олег Дубицький, деякі проблемні питання не є завадою для роботи сумських ринків у весняно-літній період.

Окремо під час розгляду даного питання начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав зупинився на незадовільній організації роботи ринку з реалізації непродовольчих товарів, що були у вжитку, ТОВ «Тютюнова компанія «Суми Тобакко», розташованого на перехресті вул. Набережна річки Стрілки та пров. 9-го Травня.

«На даний час діяльність ринку не відповідає вимогам Правил торгівлі на ринках міста Суми: місця для торгівлі не облаштовані, відсутні водопостачання та каналізація, не встановлені контейнери для збору ТПВ, тверде покриття ринку пошкоджене, ринок потребує капітального ремонту», – сказав Олег Дубицький.

Оскільки попри критичні зауваження, що лунають на адресу цього ринку в останні п’ять років, його адміністрація не спромоглася забезпечити навіть найпростіші санітарні умови для працівників, члени виконавчого комітету визнали його роботу незадовільною.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив, що торгівля на ринках міста повинна здійснюватися в належних умовах, аби та продукція, яку купують сумчани, не становила для них небезпеки.