007.jpg

Сумчани, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримують пенсії відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Це стосується городян, які безпосередньо ліквідовували аварію та її наслідки, є учасниками ліквідації наслідків аварії,.

Стаття 10 цього Закону визначає осіб, що належать до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а частина 1 статті 55 - умови надання їм пенсії зі зниженням пенсійного віку. На обліку в Сумському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області перебуває 1460 учасників ліквідації наслідків аварії, пенсія яким призначена до вищезазначеного закону.

Частина 2 статті 55 визначає умови надання пенсії потерпілим від Чорнобильської катастрофи зі зниженням пенсійного віку, таких в управлінні на обліку 252 особи.

Право на пенсію за віком відповідно до ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» мають громадяни, які віднесені до категорій осіб згідно статті 14 вищезазначеного закону, та мають стаж роботи не менше 15 років.

Пенсійний вік за бажанням особи може бути знижено тільки за однією підставою, передбаченою статтею 55, якщо не обумовлено інше.

Механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи з 1 січня 2012 року визначається Порядком обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 23.11.2011 №1210.

Даною постановою встановлено мінімальні розміри пенсій: інвалідам — учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інвалідам , щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильської катастрофи, для дітей — інвалідів, для непрацездатних членів сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

Також постановою встановлено розміри щомісячних додаткових пенсій за шкоду заподіяну здоров'ю.

Пенсія по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання і пенсія у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за бажанням осіб можуть призначатися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

Крім того, даною постановою інвалідам - учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, гарантовано мінімальну пенсійну виплату.

Так, у разі коли розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів I групи - 285 %, ІІ групи – 255 %, ІІІ групи – 225 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

У разі зміни прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводиться перерахунок зазначеної допомоги виходячи з розміру встановленого прожиткового мінімуму. З 1 травня 2017 року прожитковий мінімум для зазначеної категорії осіб буде підвищено і становитиме 1312 грн.

Спеціалісти Сумського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області роз'яснюють зазначеній категорії осіб їхні права на пенсійне забезпечення, інформують про документи, які слід надавати до управління для призначення пенсій. У разі потреби надається допомога у витребуванні документів про стаж роботи та заробітну плату.