001.jpg

У Державній податковій інспекції у м. Сумах пояснили, хто з єдинників звільняються від сплати єдиного податку на час відпустки.

Зокрема, йдеться про те, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих працівників, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також на період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (ст.295 Податкового кодексу України).

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі до контролюючого органу (ст.298 Податкового кодексу України ).

У Державній податковій інспекції у м. Сумах нагадують, що відповідно ст.295 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Зазначена категорія платників може здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий період (квартал, рік), але не пізніше як до кінця поточного звітного року.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку. При розрахунку враховуються заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

В інспекції акцентують увагу на тому, що Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не містить норм про звільнення підприємців – платників єдиного податку від сплати єдиного соціального внеску на період перебування у відпустці. Отже, єдиний внесок сплачується за цей період на загальних підставах.