004.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (10 – 17 квітня 2017 року).

Бюджет

До Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) станом на 14 квітня надійшло 341 млн грн. (26,2 % до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 36,4 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 31 млн грн.; акцизний податок – 7,7 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 6,5 млн грн.;
податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 0,4 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом – 2,6 млн грн., в тому числі: акцизний податок – 1,5 млн грн.; податок на доходи фізичних осіб – 0,5 млн грн.; єдиний податок – 3,1 млн грн.; плата за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів – 1,9 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування трансфертів) збільшились на 94,6 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 17,3 млн грн. (24,5 % до плану на рік), що на 1,2 млн грн. більше надходжень за відповідний період 2016 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 2 млн грн. що вдвічі більше від планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 595,3 млн грн. (96,6 % до плану на січень-квітень за розписом), до Спеціального фонду офіційних трансфертів не надходило.

Плата за землю та комунальне майно

Станом на 14 квітня від оренди комунального майна надійшло 4,9 млн грн. (29,1 % плану на рік).

Земельного податку з початку року отримано 13,2 млн грн. (25,9 % плану на рік), орендної плати – 28,5 млн грн. (24,7 %).

Від продажу земельних ділянок – 20,3 тис. грн. (1,9 %), від відчуження комунального майна – 862,9 тис. грн. (86,3 %).

Заборгованість із заробітної плати

З початку квітня заборгованість із заробітної плати зменшилась на 756,6 тис. грн., в тому числі протягом минулого тиждень – на 608,4 тис. грн. за рахунок погашення в ТОВ «А-Муссон» (245,9 тис. грн.) та ПрАТ інститут «Сумипроект» (26,4 тис. грн.), часткових виплат у ТОВ «Маш- Сервіс» (329 тис. грн.) та ТОВ «Професійний футбольний клуб «Суми» (7,1 тис. гривень).

Станом на 18 квітня сума загального боргу склала 93,2 млн грн.

Його накопичили 23 підприємства: п’ять – економічно активні (63,2 млн грн.), вісім – підприємства-банкрути (28,9 млн грн.), 10 – економічно неактивні (1,1 млн грн.).

Питома вага заборгованості – 67,8 % – належить економічно активним підприємствам (ПАТ «Сумське машинобудівне науково- виробниче об’єднання» – 66,6 %), 31 % – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 27 %, ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» – 2 %), 1,2 % – неактивним підприємствам.

Охорона здоров'я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з'явилось на світ 33 дітей (за попередній тиждень – 36): хлопчиків – 18, дівчаток – 15.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась: 352 особи проти 350.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 201 (переломи – 51, травми зв’язок – 40, рани – 64, вивихи – 13, інше – 33).

Вуличних травм – 123 (переломи – 34, травми зв’язок – 20, рани – 24, вивихи – п’ять, інше – 40). Виробничих – дві, дорожньо-транспортних – одна, інших – 25.

До міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди шпиталізували дитину з отруєнням медикаментами. Після надання невідкладної допомоги у задовільному стані вона виписана додому.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись шестеро переселенців із Донецької та Луганської областей: п’ятеро дорослих (всі – щодо лікування) та одна дитина (з приводу лікування).

Медичної допомоги потребували й п’ятеро військовослужбовців, котрі перебували в зоні проведення АТО.

Зареєстрували три телефонні дзвінки до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовиків, котрі перебували на Сході країни, та їхніх рідних.

Освіта

Заклади освіти міста здійснювали навчально-виховний процес відповідно до запланованих заходів.

У ХІІ мультимедійній олімпіаді з історії перше місце виборола школа № 7.

Для удосконалення форм і методів роботи керівників освітніх установ щодо запобігання виникнення надзвичайних ситуацій на базі школи № 15 проведено показовий день цивільного захисту. На методичних майданчиках з директорами та учнями відпрацьовано основи інформаційної безпеки, основи протипожежної безпеки, дії у натовпі, надання першої домедичної допомоги, вжиття заходів при виявленні вибухонебезпечних речовин.

У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який реалізовує Асоціація міст України, проведено практикум із застосування законодавства «Нове у сфері освіти. Організація надання якісних освітніх послуг» для представників територіальних громад області та відділів освіти. Дискусійний клуб та майстер-класи для учасників відбулись у школі № 10.

Представники управління освіти і науки, педагогічні колективи і учні шкіл № 1, № 2, № 8, № 18 взяли участь у заходах, присвячених Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів.

На базі гімназії № 1 відбулась зустріч педагогів міста з директором науково-дослідницького центру «Ткума», кандидатом історичних наук, автором підручників із всесвітньої історії Ігорем ЩУПАКОМ.

Провели 15 методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Розпочали роботи з підготовки документів для проведення капітальних ремонтів у закладах освіти.

На харчування учнів шкіл та вихованців дошкільних закладів виділено 2101,8 тис. грн.

На харчування учнів шкіл та вихованців дошкільних закладів з міського бюджету виділили 2,1 млн грн.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період із 7 по 13 квітня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулась 161 особа.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 14 квітня перебували на обліку, складала 2390 осіб, із них 1988 (83 %) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 880 одиниць: для робітників – 496, службовців – 314, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 70. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 458 трудових договорів (укладених до 1 січня 2015 року).

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 1749 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 765.

Організували та направили на виконання робіт тимчасового характеру 36 осіб.

До проведення громадських робіт із початку року залучили 129 осіб із числа зареєстрованих безробітних: 86 працювала у КП «Зелене будівництво», 20 – у департаменті соціального захисту населення, 23 – у КП «Спеціалізований комбінат».