006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (3 – 10 квітня 2017 року).

Бюджет

До Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 302 млн грн. (23,2 % до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 23,9 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 26 млн грн.; акцизний податок – 2,7 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 1,1 млн грн.; податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 1,8 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом – 13,3 млн грн., в тому числі: акцизний податок – 4,8 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 2,1 млн грн.; податок на доходи фізичних осіб – 4,2 млн грн.; єдиний податок – 2 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року в співставних значеннях надходження загального фонду міського бюджету (без урахування трансфертів) збільшились на 77,1 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 17,3 млн грн. (24,5 % до плану на рік), що на 1,5 млн грн. більше надходжень за відповідний період 2016 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 2 млн грн. (232,5 % до планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12).

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 521,2 млн грн. (98,6 % до плану на січень-березень за розписом), до Спеціального фонду офіційних трансфертів не надходило.

Плата за землю та комунальне майно

Станом на 7 квітня від оренди комунального майна надійшло 4,9 млн грн. (29,1 % плану на рік).

Земельного податку з початку року отримано 13,9 млн грн. (27,2 % плану на рік), орендної плати – 27,6 млн грн. (23,9 %).

Від продажу земельних ділянок – 20,3 тис. грн. (1,9 %), від відчуження комунального майна – 862,9 тис. грн. (86,3 %).

Заборгованість із заробітної плати

З початку квітня заборгованість із заробітної плати зменшилась на 544,7 тис. грн. за рахунок часткових виплат у ТОВ «Маш-Сервіс» (329,2 тис. грн.), ТОВ Професійний футбольний клуб «Суми» (190,4 тис. грн.), ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (25,1 тис. грн.).

Станом на 10 квітня сума загального боргу склала 100,8 млн грн.

Його накопичили 24 підприємства: п’ять – економічно активні (70,8 млн грн.), вісім – підприємства-банкрути (28,8 млн грн.), 11 – економічно неактивні (1,1 млн грн.).

Питома вага заборгованості – 70,3 % – належить економічно активним підприємствам (ПАТ «Сумське машинобудівне науково- виробниче об’єднання» – 68,8 %), 28,6 % – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 24,9 %, ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» – 1,9 %), 1,1 % – неактивним підприємствам.

Охорона здоров'я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з'явилось на світ 36 дітей (за попередній тиждень – 27): хлопчиків – 21, дівчаток – 15.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась: 350 осіб проти 310.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 239 (переломи – 39, травми зв’язок – 59, рани – 68, вивихи – 14, інше – 59).

Вуличних травм – 92 (переломи –31, травми зв’язок – 20, рани – 19, вивихи – п’ять, інше – 17). Виробничих – одна, спортивних – одна, інших – 17.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 13 переселенців із Донецької та Луганської областей: 10 дорослих (дев’ятеро – щодо лікування, троє – за медоглядом) та троє дітей (всі – з приводу лікування).

Медичної допомоги потребували й 10 військовослужбовців, котрі перебували в зоні проведення АТО.

Зареєстрували чотири телефонні дзвінки до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовиків, котрі перебували на Сході країни, та їхніх рідних.

Освіта

Заклади освіти здійснювали навчально-виховний процес відповідно до плану роботи.

Проведено атестацію педагогічних працівників міста. Атестовано 594 педагоги. Педагогічні звання присвоєно або підтверджено відповідність раніше присвоєних звань: «учитель-методист» – 16 освітян, «старший учитель» – 108, «вихователь-методист» – 14, «старший вихователь» – один. Крім того, атестовано 15 керівників та 22 заступники керівників закладів освіти.

За результатами І міського турніру юних істориків І місце за школою № 21.

Відбулось нагородження переможців міського огляду-конкурсу логопедичних кабінетів дошкільних навчальних закладів. Кращими визнано логопедичні кабінети дитячих садків № 5, № 7, № 14, № 25, № 26, № 30. Переможцем став ДНЗ № 28.

Команда Сумського центру професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу посіла І місце на Чемпіонаті України серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з міні-футболу.

Школярі міста взяли участь у фестивалі футболу, який пройшов на стадіоні «Барса». Усі навчальні заклади отримали в подарунок по три м’ячі.

Відбулось 11 методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Команда школи № 23 посіла ІІ і IV місце в обласних змаганнях чемпіонату України з баскетболу 3х3 серед команд дівчат загальноосвітніх навчальних закладів.

Організовано міський етап Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я». У різних номінаціях перші місця вибороли учні шкіл № 1, № 18.

Відбувся міський етап Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок». На розгляд журі було представлено роботи національно-патріотичного, соціального, культурологічного та екологічного напрямів. Переможцями конкурсу в різних вікових категоріях стали учні з 14 шкіл міста.

У рамках міської виставки-конкурсу дитячої та педагогічної творчості «Учитель-учень» на базі Палацу дітей та юнацтва проведено майстер-класи «Акватіпія», «Гратаж», «Ліплення скульптурного рельєфу» та «Декоративний натюрморт».

Учні школи № 5 та вихованці учнівського лісництва Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді долучилися до акції «Посади дерево», яка проходила у межах Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках».

Понад 3000 представників навчальних закладів міста взяли участь у загальноміському місячнику благоустрою. Території закладів освіти знаходяться у належному санітарному стані.

На харчування учнів шкіл та вихованців дошкільних закладів з міського бюджету виділено 1,1 млн грн.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період 31 березня по 6 квітня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 185 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 7 квітня перебували на обліку, складала 2410 осіб, із них 2026 (84 %) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 812 одиниць: для робітників – 469, службовців – 285, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 58. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 445 трудових договорів (укладених до 1 січня 2015 року).

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 1619 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 700.

Організували та направили на виконання робіт тимчасового характеру 32 особи.

До проведення громадських робіт із початку року залучили 123 особи з числа зареєстрованих безробітних: 80 працювала у КП «Зелене будівництво», 20 – у департаменті соціального захисту населення, 23 – у КП «Спеціалізований комбінат».